Nyheter

Fra jord til jord

Aass bryggeri og Lindum er blant bedriftene som har en naturlig plass i drammenseres liv på jorda.

Bilde 1 av 2

De stiller derfor med stand og fysiske «opplevelser» når Forskningsdagene inviterer små og store til å fundere over matens vei inn og ut av hverdagen vår.

– Forskningsdagene er en nasjonal festival, som skal formidle til folk flest hvor viktig forskningen er for det vi omgir oss med. Forskningen er overalt, og vi ønsker å vise fram hva vi gjør både på Høgskolen og i det lokale næringslivet, der det også foregår mye, sier prosjektleder og seniorforsker Janne Buhaug ved HBV, ansvarlig for Forskningsdagene 2015 som starter onsdag.

Øl og biogass

Årets tema er mat, noe som ikke umiddelbart høres skreddersydd ut for studiene på Campus Drammen. Men det stopper ikke en ivrig formidler som Buhaug.

– For meg faller temaet helt naturlig inn i flere av våre felter. Jeg jobbet selv på Lindum i ti år før jeg startet her for et år siden, og lokale matprodusenter som Liereple og Aass kjenner de fleste. Lindum er en av Norges største produsenter av biogass og gjenvinning av matavfall. Dessuten er helseeffekten av mat noe både våre velferdsteknologistudier og Vitensenteret jobber med, sier Buhaug.

Meitemark

Lørdag er en anledning for nysgjerrige drammensere flest til å forstå hva hun mener. I en løype langs elvebreddene kan man følge matens kretsløp fra den produseres, påvirker helsa vår, og til slutt blir til jord.

På standen til Fylkesmannen fråtser meitemarkprosjektet i avfall fra ølproduksjon, du kan smake vørterølet Aass lager av kornet, og med bind for øynene kan du kjenne på kroppen hvordan eldre og svaksynte opplever å spise, og se status på framtidens velferdsteknologi.

– Vi vil gjøre folk nysgjerrige og entusiastiske ved å la dem oppleve i stedet for å bli fortalt.

Budskapet er at alt henger sammen, sier Buhaug.

Mer fra Dagsavisen