– Dette blir det største teknologiløftet i bransjen noen gang. Sammen med Øvre Eiker Nett, Hadeland Energi Nett og Lier Everk har vi samlet de klokeste netthodene, for å komme fram til de beste løsningene, sier Tore Morten Wetterhus, administrerende direktør i EB Nett.
Han forklarer at det er nasjonale forskrifter som pålegger strømnettleverandørene å installere automatiske strømmålere hos alle kunder. Ved å gå sammen med distriktets andre store nettselskap (i tillegg har Krødsherad, Rollag og Flesberg opsjon på å kunne bli med i samarbeidet senere) satser de på å kunne bidra til mer enn minimumskravet i forskriftene.
Framskritt
Rune Kvam, prosjektleder for Smart Strøm Østafjells, forteller at moderniseringen vil koste mellom 200 og 300 millioner kroner. Gevinstene kommer både i form av nøyaktig og kontinuerlig måling av forbruket ute hos kundene og i økte muligheter for sikrere, mer effektiv og økonomisk drift av strømnettet.
– Det nye datatilfanget gjør at vi kan følge med på strømnettet på en helt annen måte. Vi kan blant annet se når det oppstår feil hjemme hos noen, sjekke spenning og kvalitet. Oppdager vi en jordfeil hos noen kan vi sende dem beskjed om det. Visjonen over tid er at vi gjennom dataanalyser skal kunne forutse strømbrudd. Dermed kan feil utbedres raskere – eller til og med forhindres, sier Wetterhus.
Jevner ut forbruket
Han mener noe av det viktigste med målerne er hvordan folk kan bruke dem til å justere eget forbruk. For EBs del betyr det at de kan tilpasse nett og kabler til faktisk behov.
– Smarte målere vil også brukes til å jevne ut forbruket. For eksempel kan ladestasjonen for elbilen, varmtvannsberederen eller andre effektkrevende gjenstander kobles ut automatisk mens man bruker induksjonstoppen på maks. Slik kan de store toppene i forbruket minskes – og det blir ingen overbelastning av nettet.
Selv har direktøren forresten ikke lest av strømmen i huset sitt på mange år. Han var blant dem som fikk installert en av forløperne til de nye smarte målerne.
– Veldig praktisk – og bedre skal det bli, sier Tore Morten Wetterhus.