Nyheter

Alpakkabonden i Sigdal

Anne Line Nubberud ønsket seg en karriere hjemme på gården i Sigdal. Hun ville ha dyr og hun ville bruke kreativiteten sin. Alpakkaer ble løsningen.

Bilde 1 av 3

–Pakka – pakka, roper gårdsfrua på Lille Sund gård i Prestfoss.

Hun rister på et spann med kraftfôr og der kommer alpakkaene løpende. 30–40 merkelige skapninger, med sjiraffhals, kamelnese, eselører, sauekropp og bikkjebein. De ser egentlig ikke ekte ut, mer som noe fra eventyrene. For Anne Line Nubberud er dyreflokken, på totalt 70 dyr, høyst virkelige. De er jobben hennes.

Startet med to

– Jeg ønsket å jobbe hjemmefra, her på gården vår. Jeg liker å arbeide med dyr, men ville ikke ale opp dyr bare for slakt. Da vi kom over alpakkaen, og skjønte hvilke egenskaper de har, måtte vi bare prøve, forteller Nubberud.

De to første drektige hoppene kom til gards i 2006, og siden har det ballet på seg. Med 70 dyr blir det mye ull – eller fiber som alpakkabøndene kaller det. Anne Line tar seg av salg og produktutvikling, mens hennes ansatte, Bente Buxrud, har ansvaret for Alpakka Opplevelser. (Hun drev tidligere treningssenteret Sving inn i Drammen og er mammaen til Broiler-Mikkel.)

TV-kjendis

– Typiske besøkende er lag og foreninger, som gjerne vil vite mer om alpakkaen og driften her. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger, selv om noen synes det er dumt at ikke dyrene er mer kosete, forteller Buxrud.

Anne Lines alpakkaer forholder seg mer til flokken sin – enn til mennesker. De får lov til å være alpakkaer og er ikke «temte». Likevel er de rolige og greie – alle sammen.

– En av dem er til og med kjendis. Hingsten Åke har vært med i flere Ylvis-programmer, i Frokost-TV og har sin egen facebookside. Men heller ikke han er kjælen. Det synes jeg er greit, det ville blitt slitsomt med 70 oppmerksomhetssugne «bikkjer», mener Nubberud.

Hjemmeproduksjon

Nylig fikk alpakkaeieren i havn en stor avtale med bandasjistkjeden Banda, for levering av varme helseplagg til kjedens mer enn 50 butikker.

– Plaggene er supre for alle med dårlig blodomløp, som diabetikere og revmatikere. Alpakkafiber er nemlig mye varmere og mykere enn saueull, det varmer omtrent som isbjørnpels. Dermed kan vi lage tynnere tekstiler – som får plass under alle slags klær, beinskinner og sko, forklarer Anne Line.

Spinning og strikking av den fineste tråden skjer i England og Sverige, mens garn og strikkeplagg av garn lages i Telemark. Babytepper, sjal og varmesåler – med mer – lager bonden selv, i den nye, grå låven med store vinduer ut mot alpakkaene.

– Det er moro å være med hele veien, fra dyr til ferdig produkt, så alt vi kan lage selv det lager vi selv, konstaterer Anne Line Nubberud.

Mer fra Dagsavisen