Nyheter

Fylles opp av 1.-klassinger

På Rødskog skole er det så mange 1.-klassinger at Keyla og Benjamin får klasserom i skolegården.

Bilde 1 av 4

– Det blir gøy å begynne på skolen. Jeg har allerede gjort noen lekser hjemme, forteller Keyla Mirabell Nylende.

– Det blir koselig. Jeg kjenner mange her allerede, supplerer Benjamin Skjennum.

De to seksåringene har nettopp startet på SFO på Rødskog skole. Om halvannen uke blir de førsteklassinger på ordentlig. I likhet med i fjor, er også årets kull av nye skolebarn stort i Drammen.

Skolene har fortsatt ikke nøyaktige tall på hvor mange førsteklassinger som skal starte. En ringerunde Dagsavisen Fremtiden har gjort viser imidlertid at i overkant av 830 barn snart setter seg bak pulten for første gang.

Paviljonger

Rødskog skole er blant de minste skolene i byen, og har hatt én parallell inntil i fjor. Da startet det hele 44 førsteklassinger, som ble delt inn i to klasser. I år kommer det 33 nye elever til skolen.

– De skal gå i to klasser. Vi har fått opp nye paviljonger i skolegården, så nå har vi kapasitet nok de tre neste årene, forteller rektor Marianne Norman-Johansen fornøyd.

Førsteklassingene skal flytte inn i paviljongene ved skolestart. Innredningen skal tilpasses viltre og kunnskapshungrige seksåringer, og etter skoletid skal paviljongene brukes av SFO.

– Vi er så glade for at vi fikk plass til dem i skolegården uten at det tok for mye av lekearealet. Men leskuret måtte vike, så nå må også de eldste barna ta med regntøy, sier Norman-Johansen.

Utvider til tre klasser

Administrasjonen i Drammen kommune følger nøye med på størrelsen på barnekullene. De siste årene har prognosene til Statistisk sentralbyrå stemt godt.

– De to siste årene har vi hatt store kull. Flere skoler har måttet utvide fra to til tre paralleller, sier rådgiver Anne Sofie Portaas i Drammen kommune.

– Neste år viser imidlertid prognosene at det vil bli rundt 100 færre førsteklassinger, før vi får et litt større kull året etter der igjen.

Både Aronsløkka, Bragernes, Danvik og Åssiden har pleid å klare seg med to klasser på hvert trinn. Alle skolene starter i år med tre paralleller i førsteklasse.

– Det går akkurat. Vi hadde tre klasser som gikk ut av 7. og får tre klasser som starter i 1., sier rektor Inge Wergeland på Danvik skole.

Snakker med utbyggere

Rektor Lillann G. Fanuelsen ved Åssiden skole måtte utvide fra to til tre førsteklasser også i fjor. Neste gang det kommer et stort årskull, må skolen utvides.

– Vi forventer vekst i elevtallet. Jeg har faktisk vært i kontakt med boligutbyggere i nærområdet for å høre hvilke målgrupper de har slik at vi kan forberede oss, sier Fanuelsen.

På Fjell skole starter det litt færre førsteklassinger i år enn det gjorde i fjor. Dermed trengs det tre klasser istedenfor fire.

– Men antall elever kommer nok til å vokse litt. Det dukker alltid opp noen ekstra rett før skolestart, sier rektor Arnstein Larsen.

Mer fra Dagsavisen