Nyheter

Går ned i lønn

Helene Justad fikk i fjor ti prosent lønnsøkning. Hennes etterfølger må klare seg med mindre.

I fjor økte godtgjørelsen til ordføreren i Lier fra 836.000 til 921.800 kroner. Årsaken til veksten på over ti prosent, var at kommunalsjef Bente Gravdal fikk utvidet sitt ansvarsområde.

Ifølge det gjeldende godtgjøringsreglementet i Lier skal nemlig ordføreren ha ti prosent mer enn den best betalte kommunalsjefen. Det er det slutt på fra neste periode. Da skal ordføreren i Lier tjene det samme som en stortingsrepresentant.

Stortingslønnen ble nettopp justert til 885.491 kroner. Helene Justad tar ikke gjenvalg, men hennes etterfølger må altså klare seg med 36.309 kroner mindre enn det Justad har fått utbetalt det siste året.

Mer ryddig ordning

– Vi hadde en modell som har gått ut på dato. Nå har vi prøvd å legge KS sin anbefaling til grunn, sier Høyres gruppeleder Søren Falch Zappfe.

Han ledet utvalget som kom med forslag til nytt godtgjøringsreglement. Det ble vedtatt i oktober 2014, men trer først i kraft etter valget. Zappfe mener det er langt ryddigere å knytte ordførerens godtgjøring opp mot stortingslønnen enn mot det kommunalsjefene tjener.

– Det er to forskjellige banehalvdeler. Lønn til administrasjonen er en ting, og avlønning av politikere en annen. Det er best at de to løpene behandles separat, sier høyrepolitikeren.

Slipper å vedta selv

Dagsavisen Fremtiden har denne uken skrevet om lønnshoppet til ordføreren i Øvre Eiker. Ansettelse av ny rådmann ga Ann Sire Fjerdingstad en økning på 150.000 kroner eller 16 prosent.

Ifølge godtgjøringsreglementet i Øvre Eiker skal ordførerens godtgjøring være den samme som rådmannens lønn. Begge får nå 1,1 million kroner. Den samme ordningen gjelder i Nedre Eiker. I Lier så politikerne for flere år siden at det ville gi ordføreren for høy lønn og endret reglementet.

Zappfe er fornøyd med at kommunestyret nå har vedtatt å gi ordføreren like mye som stortingsrepresentantene får:

– Da får vi en standard som alle vet å forholde seg til. Kommunestyret kommer heller ikke lenger til å fastsette beregngrunnlaget selv siden det justeres automatisk i takt med Stortingets behandling av sin godtgjørelse, sir Zappfe.

Færre får rådmannslønn

De fleste kommuner har den ordningen Lier nå har valgt. I en undersøkelse KS gjorde i 2011 svarte 138 av 258 ordførere at deres godtgjørelse var relatert til stortingsrepresentantenes lønn. 89 ordførere viste til rådmannens lønn, noe som er en klar nedgang.

– Kommunestyrene har et stort handlingsrom når det gjelder hvilken modell de skal velge. KS har ikke noe syn på det, sier fagsjef Dag-Henrik Sandbakken i KS.

– Det vi derimot anbefaler, er at det sittende kommunestyret vedtar nytt godtgjøringsreglement slik at det er klart når det nye kommunestyret tiltrer.

Mer fra Dagsavisen