Nyheter

Felles nødsentral truet

Å samle nødsentralene for politi, helse og brann har vært vellykket. Snart kan samarbeidet være slutt.

– Vent litt, så skal vi få brann og politi på samme linja, sier operatør på AMK Lars Petter Vollebæk.

Denne gangen er nødsamtalen han tar imot bare en øvelse for å vise hvordan nødetatene til helse, politi og brannvesen jobber sammen. I fem år har de tre nødmeldesentralene vært samlokalisert på toppen av politihuset. Det kan det snart være slutt på.

– Vi er allerede der politikerne, departementer og direktorater ønsker at vi skal være. De sier at dette er framtida, og den har vi allerede i Drammen, fastslår Vollebæk.

Han er plasstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund på AMK i Vestre Viken. Sammen med hovedtillitsvalgt for Delta, Lars Melby, har Vollebæk sendt et brev til politidirektør Odd Reidar Humlegård. De frykter at politireformen skal ødelegge det gode samarbeidet i toppetasjen på politihuset.

Usedvanlig vellykket

Det samme frykter ledelsen i Vestre Viken:

– Vi så på det som en selvfølge at operasjonssentralen til politiet skulle fortsette å være i Drammen, og at dette samarbeidet skulle fortsette, sier administrerende direktør Nils Fr. Wisløff.

Det var helt til han hørte om brevet Fylkesmannen i Vestfold, Erling Lae, hadde sendt til politidirektøren. Der argumenterer Lae for å legge hovedsetet i det nye politidistriktet Sør-Øst til Tønsberg eller Larvik.

– Hvis politiets operasjonssentral flytter, har ikke 113 noe her å gjøre. Det vil bety slutten på et usedvanlig vellykket prosjekt, mener Wisløff.

Vestfold lokker

Som en følge av politireformen skal antall politidistrikter reduseres fra 27 til 12. Buskerud skal bli ett politidistrikt sammen med Vestfold og Telemark. Justispolitisk talsmann i Høyre, Anders Werp, er nokså sikker på at politiets operasjonssentraler vil bli lagt til hovedsetene i de nye politidistriktene.

– Hvis operasjonssentralen i Sør-Øst blir lagt til Vestfold, vil man måtte avvikle et prosjekt som både er vellykket og ønsket, og som det ikke finnes noe alternativ til, sier Werp.

Mandag besøkte han, stortingskollega Kristin Ørmen Johnsen (H) og lokalpolitiker Lavrans Kierulf (Frp) SAMLOK. De lot seg imponere.

– Det er viktig at dere nå informerer politidirektøren tydelig om hvilke konsekvenser en flytting kan få. Dette er avgjørelser som skal fattes av Politidirektoratet, og ikke av politikerne, sier Werp.

Plass i Drammen

Politiet i Søndre Buskerud er innstilt på å følge politidirektørens vilje, men legger ikke skjul på at de mer enn gjerne vil beholde SAMLOK.

– Vi har allerede sjekket utvidelsesmulighetene, og det er plass nok til at vi kan ta imot nødmeldesentralene fra Vestfold og Telemark også, sier visepolitimester Jan Erik Strøm.

– Det er for eksempel allerede tegnet inn en innglasset bru over til nabobygget her.

– Drammen er i en særstilling

– Slike velfungerende fagmiljøer bør det være svært gode grunner for å rykke opp og etablere andre steder, sier Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsmann i Ap.

– Her er Drammen i en særstilling. Drammen er det eneste stedet i landet som har hatt et slikt pilotprosjekt, og det er akkurat det vi er på jakt etter.

Micaelsen mener alle partier bør gå sammen for å finne en løsning slik at SAMLOK kan bli værende i Drammen.

– Jeg vet ikke hvordan man skal komme rundt at dette er politidirektørens ansvar, men det bør vi sammen finne ut av, sier han.

Frykter skilsmisse

– Det er jo litt spesielt å oppløse et ekteskap uten en gang å ha snakket om skilsmisse, sier administrerende direktør i Vestre Viken, Nils Fr. Wisløff.

Han viser til at helseforetaket ikke har noe det skal ha sagt når det gjelder lokalisering av hovedsete for det nye politidistriktet. I likhet med de tillitsvalgte ved AMK, sender også Vestre Viken brev til politidirektøren.

– Denne beslutningen burde vært tatt av helseforetak og politi i fellesskap. Vi har investert rundt 20 millioner og bygget opp en helt unik samarbeidskultur. En flytting vil være veldig uheldig, mener Wisløff.

Mer fra Dagsavisen