Nyheter

Jordmor-ja!

800 gravide og nyfødte har årlig delt på 1,8 jordmødre. Tirsdag fikk helsestasjonene i Drammen gladmeldingen om at de får et årsverk til.

Det betyr at de tre helsestasjonene på Marienlyst, Fjell og Konnerud nå får en jevnere fordeling av jordmorressurser. Stillingen lyses ut nå og blir satt inn i den ordinære driften så snart som mulig, opplyser administrerende leder for forebyggende helse- og oppveksttjenester Kristine Hagelund.

– Er det puttet friske penger inn i fødselsomsorgen?

– Nei, men det har vært en kraftig opprustning av skolehelsetjenesten over tid. Vi har jobbet for dette lenge, og nå var turen kommet til å styrke jordmortjenesten, sier Hagelund, som selv fikk stillingen i Senter for oppvekst i mai.

I likhet med de to helsestasjonslederne Dagsavisen Fremtiden skrev om i går, har Hagelund kjent på knappheten av jordmødre i den forebyggende kommunehelsetjenesten.

– Sånn jeg ser det, må vi gjøre dette for å utføre lovpålagte oppgaver. Svangerskapsomsorgen er viktig, og det første møtet med mor og barn er starten på å sikre en god oppvekst for barnet.

– Hva har kritikken om lav jordmordekning i Drammen hatt å si?

– Kritikken har nok ikke hatt mye å si, men vi vet at vi ikke har fylt kravene før. Vi ønsker nå å oppfylle dem, sier hun.

Spesielt retningslinjene for hjemmebesøk av jordmor innen 48 timer etter hjemkomst fra sykehuset har Drammen ikke hatt kapasitet til å tilby. Den nyansatte vil gå inn i oppgavene på lik linje med de to som nå har kontor på Fjell og Marienlyst. Per i dag har ingen fast base på Konnerud.

– De vil nå dele distriktene mellom seg. Dette blir en styrking av hele tjenesten, slår Hagelund fast.

Mer fra Dagsavisen