Nyheter

– Umoralsk og uforståelig

Uhørt, umoralsk og uforståelig. Fagforbundet og hovedverneombudet er ikke nådige i kritikken av Japan-turen.

Bilde 1 av 2

– Når Drammen kommune nedbemanner på grunn av dårlig økonomi, er det helt uhørt å bruke 500.000 kroner på en studietur til Japan, fastslår Elisabeth Arntsen, leder i Fagforbundet Drammen.

Hun er på vei for å bistå medlemmer på Introduksjonssenteret som har fått beskjed om at de er overtallige. Hvor mange årsverk som skal bort, har Fagforbundet foreløpig ikke oversikt over. Uansett mener Arntsen at det både er uforståelig og umoralsk å sende 12 ledere og ansatte til Japan for å lære om velferdsteknologi.

– At administrasjonen hevder dette er prosjektmidler som ikke skal tas av driftsbudsjettet, er ingen unnskyldning, sier Arntsen, som på vegne av styret i Fagforbundet Drammen har sendt et krast brev til rådmannen.

Personlig rangering

Også hovedverneombud John Ole Olsen i Drammen kommune reagerer sterkt på den planlagte studieturen. Han mener prosessen har vært lukket og skjult.

– Jeg hadde ikke hørt om turen før jeg leste om den i avisen. Ansattes representanter har ikke fått lov til å medvirke slik vi har krav på, hevder Olsen.

Hovedverneombudet mener det har utviklet seg en ukultur rundt de mange studieturene administrasjonen i Drammen kommune arrangerer. De siste årene har det blant annet vært utbredt reisevirksomhet til New Zealand og Canada.

– Jeg savner klare retningslinjer for hvem som skal få være med på disse turene. Nå settes ansatte i forlegenhet fordi det oppleves som at helse- og sosialdirektøren har en personlig rangeringsliste over hvem som skal få bli med til Japan, sier Olsen.

– Samtidig må vi som representerer de ansatte være klar over vår rolle. Vi representerer Drammen kommune, ikke en privat familiebedrift.

Etisk problematisk

Både Fagforbundet og hovedverneombudet mener studieturen kan være i strid med kommunens egen etikkplakat. Der heter det blant annet at «Drammen kommune skal være en kommune som alle stoler på, og som oppnår sine resultater gjennom lagånd og kommunikasjon».

– Her har det verken vært lagånd eller kommunikasjon. I tillegg mener jeg at Japan-turen ødelegger omdømmet til eldreomsorgen, sier Olsen.

– Det pågår mange og tunge omstillingsprosesser, og økonomien er så trang at hjemmesykepleien sliter med å få nok arbeidstøy. Dessuten oppleves grunnbemanningen som dårlig, og det er utstrakt bruk av vikarer.

Dårlig for moralen

Rådmann Osmund Kaldheim skal selv være med på den åtte dager lange studieturen. Det synes Olsen er rart:

– Og hvilken nytteverdi har denne turen egentlig? Japan er ikke noe foregangsland når det gjelder utvikling av velferdsteknologi innen eldreomsorg. Det de derimot er i front på, er bilproduksjon med roboter, sier han.

– Da hadde det vært bedre og billigere å dra til Danmark. At 12 personer skal reise til Japan, er svært dårlig for de ansattes arbeidsmoral.

– Det har vært full åpenhet

Helse- og sosialdirektøren avviser at prosessen rundt Japan-turen har vært lukket.

– Det har vært full åpenhet om studieturen til Japan både internt og eksternt. Jeg synes bare det er positivt at offentlig pengebruk diskuteres, skriver helse- og sosialdirektør Eva Milde i en e-post.

Hun avviser at det er snakk om nedbemanning innen helse, sosial og omsorg (HSO):

– HSO-området har ikke fått reduserte budsjettrammer for 2015, og det nedbemannes ikke, skriver Milde.

Ifølge kommunaldirektøren ligger det en faglig vurdering til grunn for utvelgelsen av hvem som skal få være med til Japan.

– Vurderingen er gjort i samråd med virksomhetsledergruppen i HSO og i samråd med styringsgruppen for digitalisering av HSO hvor hovedtillitsvalgte og vernetjenesten er representert, skriver hun.

Til tross for kritikk både fra ansatte, tillitsvalgte og politikere, mener Milde det er riktig å dra på studietur til Japan i oktober.

– Å bedrive utviklingsarbeid, innebærer ofte å gå inn i nytt og ukjent terreng. Det kan noen ganger være krevende, skriver kommunaldirektøren.

– Vi har valgt å dra til Japan fordi de har en høy andel eldre i befolkningen, og teknologisk sett er langt fremme.

Mer fra Dagsavisen