Nyheter

Fortsatt lovlig graffiti

Ingen vet om den lovlige graffitiveggen har ført til mer ulovlig tagging. Politikerne lar likevel veggen være åpen.

– Jeg tror tallene lyver. Jeg har sett en kraftig oppblomstring, særlig av tagging, sa Ulf Erik Knudsen under møtet i bystyrekomiteen for kultur, idrett og byliv tirsdag kveld.

Antall anmeldelser av graffiti og tagging gikk ned fra 2013 til 2014. Ingen vet likevel om det er blitt mindre av det. Drammen kommune samler nemlig opp et ulikt antall tilfeller i hver anmeldelse.

– Vi kan ikke se om utviklingen har vært verken positiv eller negativ siden vi ikke vet hvor mange tilfeller som ligger i hver anmeldelse, mente komitéleder Kristin Haftorn Johansen (H).

Komiteen behandlet en evaluering av prøveprosjektet med graffitivegg i Gjetergata. Etter sju år med nulltoleranse for graffiti og tagging, vedtok bystyret i fjor å opprette en lovlig vegg.

Tirsdag ble det flertall i komiteen for å la prosjektet fortsette ett år til slik intensjonen var, men flere av komitémedlemmene var sterkt i tvil.

Italiensk motorsykkel

– Det er nesten ikke en koblingsboks som ikke er tagget på. Og det begynner å komme på trafikkskiltene også, hadde Jan Ivar Weimoth (Ap) observert.

Høyres Terje Menkerud mente imidlertid å ha sett motsatt tendens:

– Mitt inntrykk er at det er blitt mindre enn tidligere. Alle jeg har vært i kontakt med om dette mener gatekunsten har beriket byen. Jeg var tidligere imot, men har nå snudd. Jeg synes graffiti hører hjemme i et urbant miljø.

– Da er det mulig Høyres fraksjonsleder bør ta seg tid til å gå litt rundt i byen istedenfor å sette seg på sin italienske motorsykkel, dra hjelmen ned over hodet og kjøre til Oslo, responderte Knudsen.

– På vinteren kjører jeg ikke motorsykkel, men går til togstasjonen, påpekte Menkerud.

– Da er det er mørkt når du går hjem, konkluderte Jan Torgersen (H).

Søknader ikke behandlet

Frp fremmet forslag om å avslutte prøveprosjektet med umiddelbar virkning. Ap foreslo å innføre et strengere regime med byggesøknad og nabovarsel før etablering av lovlige graffitivegger. Begge forslagene ble nedstemt.

– Jeg ser veldig mye pent, som jeg vil kalle kunst. Jeg synes en by som Drammen bør ha rom for denne typen kunst, sa Haftorn Johansen.

Høyre ønsker imidlertid å stenge veggen i Gjetergata etter at en nabo har klaget på lukt. Partiet har gitt administrasjonen beskjed om å finne en ny vegg.

– Vi har fått en del innspill fra miljøet, men foreløpig har vi ikke vurdert hvor aktuelle de er, sier Marte Kristine Høibraaten, avdelingsleder for park i Drammen kommune.

Kommunen har fått to søknader fra utøvere av graffiti om å åpne Brakerøyaveggen igjen. Disse er foreløpig ikke behandlet, men vil bli det i løpet av mai.

– Vi har ikke ønsket å behandle søknadene så lenge det har vært anleggsarbeid på Brakerøyabanen, opplyser Høibraaten.

Mer fra Dagsavisen