Nyheter

Topp 5 apper for å leke og lage musikk

Et fantastisk instrument som en Ipad behøver slett ikke føre til passive barn og irriterte foreldre, mener Calixte Tayoro. Her er hans tips til apper som setter barnas kreativitet og musikalitet i sving.

De fleste foreldre kan kjenne seg igjen i hvordan det begynte: En sønn som kjedet seg på ferie og hang over nettbrettet for å bli underholdt.

- Olav var ni år, og hadde fått en Ipad til disposisjon. Men han brukte den ikke til noe kreativt, sukker Tayoro.

 

Teknopappa

I sin ungdom i hjembyen Paris jobbet nå drammensbosatte Tayoro som DJ ved siden av skolen fra han var 16 år. To Sorbonne-mastergrader og et halvt yrkesliv senere tok it-eksperten og filosofen opp igjen interessen for hva musikk kan gjøre for mennesker. Etter mange år med mye reising i jobben, forlenget han pappapermisjonen da sønn nummer to ble født. Da han viste eldstemann Garage Band på dataen, tok en ny idé form.

- Jeg elsker musikk, er flink med teknologi, og jeg liker barn! ler han.

I september 2013 søkte han derfor Drammen kommune om å få utvikle kurs om teknologi for barn og unge. Det jobber han med fremdeles, i tillegg til Istart, et eget program for entreprenører med flerkulturell bakgrunn.

 

Barn utforsker

- For mange er Iphoner og Ipader mest statussymboler, noe som relaterer oss til andre. Vi må lære å bruke dem som verktøy for oss selv! Det er få som vet hvor kraftige de faktisk er, sier den selverklærte nerden som også har fullt studio.

Hans fem favorittapper er imidlertid langt på vei gode nok til å produsere låter, eller stimulere til mer og mer kvalifisert musikk- og teknolek.

- Barn utforsker, og har ikke tålmodighet til å lære teorien først. derfor er appene laget slik at du starter med å lage selv - og siden kan du lære mer gjennom instruksvideoer og YouTube.

Ligger det en hard pakke under treet deres i kveld? Aha-opplevelsen som Tayoro fikk den morgenen sønnen Olav vekket ham slik er innenfor rekkevidde:

- Pappa! Hør hva jeg laget mens dere sov!

 

Topp 5 apper for å leke og lage musikk

Auxy Beat studio, gratis

Opprinnelig svensk, utviklet av folk bak Sound Cloud. Starter med en svart skjerm med superenkle instrukser gitt i snakkebobler, resten går intuitivt. Behagelig lydbilde bygges av trommer, bass og synth.

Journalistens 11-årige testers kommentar: - Denne likte jeg aller best! Gøy å lage mønsteret i lydene selv, og jeg fant raskt min musikkstil.

 

Figure, kr 7

Utviklet av Stockholm-baserte Propellerhead for "umiddelbar inspirasjon". Trommer, bass og melodilinje (lead) i smakfull og tydelig fargegrafikk med enkle figurer og god lyd. Lar deg enkelt skifte toneart, skru frekvenser og klang opp og ned.

11-åringens kommentar: - Morsom måte å lære på! Men litt strengere rammer enn i Auxy.

 

Loopy, kr 9

Australsk app som lar deg ta opp prating, sang og lydbiter som personlige «samples» og spiller dem i loop. Styrke, repetisjoner og intensitet styres via enkle sirkler. NB! Lydbildet eskalerer overraskende raskt. Morsom for alle små og store lydentusiaster for alt fra hviskelek til komplekse kunstverk.

11-åringens kommentar: - Rart å høre min egen stemme!

 

Toc & roll, kr 14

En spanskutviklet app designet for barn fra 6-8 år. Start med å velge ett og ett instrument med symboler, og flytt "lydbiter" (samples) inn på hvert sitt parallelle spor, med umiddelbar effekt. Pedagogisk grafikk og god organisk lyd. Med tillatelse fra en voksen kan resultatet sendes eller deles direkte på YouTube.

11-åringens kommentar: - For litt yngre barn.

 

Korg Gadget, kr 209

En proff, japansk app fra synthesizerfabrikanten Korg, som et fullverdig synth-studio, men likevel enkel å bruke. Velg ut fra instrumetpreferanse, eller dykk inn via ulike «lydmiljøer» oppkalt etter byer: London, Tokyo, Chicago, Kiev, Brussel.

Litt dyr for de yngste barna, men morsom å utforske sammen om musikk blir en hobby!

Mer fra Dagsavisen