Nyheter

- Hund er ansvar

DRAMMEN: Hundeinstruktør Gro Saugerud gir gratiskurs for å gjøre blivende hundeeiere mer bevisste på hva som faktisk venter dem.

- Det er bare en ting som er feil med valper. De er for søte. Der har du årsaken til mangt et ulykkelig hundehold. Det er skummelt å reise for å se på valper - hvis du ikke er sikker på om du skal ha hund, sier Gro Saugerud.

Hun har jobbet med løver i Afrika og ulver i USA. Gjennom åtte år har hun hatt nærkontakt med ulver og gauper på Langedrag. Nå har hun flyttet hjem til Konnerud, og er klar for oppstart av nye kurs ved sin egen hundeskole, Drammen hundesenter. Noe hun lenge har ønsket seg er å få tak i de kommende hundeeierne - før de faktisk blir hundeeiere. Så viktig synes hun det er at hun nå tilbyr gratiskurs, som kun varer én kveld, om folk bare stiller opp.

Innsiden er viktigst

- Jeg har så mange ganger opplevd at folk står litt måpende og nervøse, etter at de på valpekurset har fått høre mer om hva rasen de har anskaffet faktisk krever. Det er ikke dermed sagt at det aldri vil funke, men de skjønner gjerne først der og da hvor mye som forlanges av dem, sier Saugerud.

Hun forteller at altfor mange faller for en valp, blir fryktelig glade i den - og desto tristere og fulle av skyldfølelse når de innser at den voksne hunden blir for krevende.

- Mitt håp er at folk skal tenke gjennom sitt behov, sine vaner og sin kapasitet én gang til, slik at de blir mer realistiske i valg av rase og hundehold generelt. Gemytt er faktisk mye viktigere enn utseende, her som ellers i livet. Det bør de i hvert fall vite før de kjøper hund, sier hundeinstruktøren.

Farlig søt

Til møtet med Dagsavisen Fremtiden har Saugerud tatt med seg sin yngste hund Lucky, en vakker cocker spaniel-frøken på fire måneder. På matmors fang virker den gyllenbrune bylten kjælen og tilforlatelig. Men så fort hun settes ned på bakken er det full rulle. Dette er nemlig en jakt-cocker, som etter hvert skal spesialtrenes i søk.

- Det er mange som spør hva slags rase hun er, fordi de synes hun er så søt og gjerne kunne tenkt seg maken. Men dette er langt fra noen nybegynnerhund. Den krever masse aktivisering og mosjon om den skal ha det bra, forteller Saugerud.

Livet med hund

Selv har hun vært hundeinstruktør siden hun var 14 år, og bare 23 år gammel startet hun egen hundeskole. Saugerud har jobbet og levd med hunder, og periodevis mange andre dyreslag, hele livet. Hun er veldig glad for at dagens hundeoppdragelse handler mer om familiehunder og en trygg og hyggelig hverdag, enn den militærdisiplinen det ofte dreide seg om tidligere.

Likevel skjer det stadig ulykker, særlig når det gjelder kombinasjonen barn og hund. Saugerud er overbevist om at mye fortvilelse og mange ulykker kunne vært unngått om folk var bedre forberedt.

- Har de tenkt over hvem i familien som skal ta seg av den grunnleggende treningen, klarer hunden å være alene hjemme etter ferien, har de faktisk tid til valp - eller bør de se etter en voksen og rolig omplasseringshund? Det er utrolig mye man bør tenke over før man kjøper hund, påpeker Saugerud.

pernille.vestengen@dagsavisen.no