Nyheter

Påsketradisjoner i nye hender

DRAMMEN: I dag kan barn over hele byen stolt trekke med seg mamma, pappa eller besteforeldre helt inn til bordet i barnehagen. I Brannposten naturbarnehage byr de tradisjonen tro på påskefrokost med barnebakst - og skjell med karse.

I fjor gikk hun i Lilleløkka, så i år er det første gang Selma kan invitere familien sin til påskefrokost i Brannposten barnehage på Bragernes. På bordet innenfor garderoben venter rundstykker, kokte egg, kaffe og saft. Og malte skjell med nysådd karse, egenhendig malt, limt og sådd av unge kunstnere i naturbarnehagen.

Barna har også støpt kyllingemblemer i gips. Da Dagsavisen Fremtiden kom på besøk til avdeling Klatremus i går ettermiddag, blir de kritthvite dunkjakene påført gyllen påsketeint de fleste av oss nok har til gode å oppnå selv i de mest solrike fjellstrøk. Og mens penslene går, hopper praten som haren fra tema til tema.

Mens Oskar (4) har baby hjemme, og Marie i Skogmus snart skal få en, har Selma (4 1/2) en svart og hvit katt. Ingen av dem frykter for kyllingene sine, enda de vet at de kan knuse om de går i gulvet.

- Katten min tar aldri noe fra mennesker, sier Selma.

Rundstykker til fredagens foreldrefrokost er allerede bakt, og pedagogisk leder Stine Eriksen kan røpe at også påskeharen er ventet. Og hvem vet om den ikke legger igjen noe utenfor?

- Kanskje i skuret? foreslår Selma, som selv har hatt hell med å jakte egg i boden.

Deler ut på eldresenteret

I Åssiden Menighets Barnehage ser fredagens program litt annerledes ut.

- Hos oss har vi påskelunsj kl. 14 for foreldre, søsken og eventuelt besteforeldre. De som ønsker har med mat, og vi serverer nybakte rundstykker. Så venter en forestilling med barna, forteller pedagogisk leder Lise Iverin.

Barna i hennes avdeling er under fire år, så sang står i høysetet. Først den om kyllingen som kom ut av egget.

- De har også malt kyllinger og delt ut på eldresenteret her oppe, det er kjempekoselig. Vi pleier å gjøre det før jul også, men da er det snømenn. De eldre blir kjempeglade! Og så har de laget kaniner av terrakottapotter med karse, og noen fantastiske eggehøner tredd på blomsterpinner, forteller Iverin.

Den antroposofiske barnehagen Solstreif på Strømsø har så lenge noen kan huske invitert familiemedlemmer til frokost fredag før palmesøndag.

- Vi spiser egg, og har bakt med barna og på forhånd. Det er alltid spennende å se hvilken farge eggene våre har fått. Før brukte vi eggefarger, nå ruller vi de nykokte eggene i konditorfarge og eddik, forteller pedagogisk leder Anne Iversen på avdeling Alvene.

- Vi skjønner at foreldrene kan rive seg i håret over å bryte av en travel hverdag, men hos barna slår frokosten veldig an. Vi har sunget påskesanger allerede i 14 dager, knyttet ullkyllinger og tovet eggeskall de sitter oppi. Baking og karsesåing er alle med på, og å pynte og vaske og gjøre fint til foreldrene kommer. Vi har et årstidsbord som forvandler seg til et påskebord med kyllinger, og hører eventyr om harer som gjemmer egg i busk og kratt. Og i dag fant vi jammen et egg midt på bordet - med Marie-kjeks i.

katrine.strom@dagsavisen.no

4 i Klatremus om påskemat

Selma (4 1/2): - En gang fant vi påskeegg i boden på hytta! Ett stort og ett lite, men det var det samme godteriet inni begge. Det sto S på det ene og H på det andre. Det står for H-I-L-M-E-R, som er broren min. Vi har en bod som er full av ski og mye annet. Men bare i påsken ligger det egg der.

Magnus (4): - Jeg skal på påskeferie i ti dager, jeg. Først må vi over noen bratte steiner, så går vi over et vann og over noen snøklatter. Og så, øverst i den bratte bakken, DER er hytta. I påsken pleier vi å spise egg. Hva slags egg det er? Vanlige egg, med egg inni.

Igor (5): - Min mamma skal få varm mat når hun kommer til barnehagen i morgen. Jeg har vært med å bake! Se i permen min hva jeg liker best: Paprika, is, pizza og kake.

Oskar (4): - Jeg har en baby hjemme, søsteren min Mia. Hun er bare ett år, men hun er ikke en sånn som knuser ting. Påskekyllingen min skal få ligge fremme på frokostbordet hjemme.

Mer fra Dagsavisen