Nyheter

Kjenner seg igjen i Ronja Røverdatter

Hun fikk ideen om en digital julekalender i dusjen.

Camilla 
Sørbye (42)

Rådgiver Buskerud 
Fylkesbibliotek

Kvinnen bak 
bibliotekets digitale julekalender

Fortell om bibliotekets digitale 
julekalender!

- Det var en idé jeg fikk i fjor, da jeg sto i dusjen - blir ofte kreativ da. Jeg tenkte hvordan bruke de 50.000 biblioteket nylig hadde fått i tilskudd på en måte som kunne komme flest mulig til gode. Så kom ideen med å la forfattere fra Buskerud bli filmet mens de leser fra sin egen bok - hver dag åpnes en ny luke, som i en julekalender. Med på laget ble Petter von Krogh og Beate Ranheim. I fjor fikk vi med fire forfattere og i år har vi fått med 17 - og alle er veldig positive til dette. I år har det ikke vært noe tilskudd, men en skikkelig dugnad fra forfatterne. Vi har oppfordret alle bibliotekene i Buskerud til å legge ut den digitale kalenderen på sine sider. Vi skal utvide bibliotek­rommet - og dette er en av mange måter å formidle litteratur på. Mange forfattere trenger å synes, men de har også behov for å skape et felleskap og et faglig nettverk i Buskerud. Den digitale julekalenderen bidrar til dette.

Hvordan har responsen vært til nå?

- I fjor var det over 1.000 innom og så på kalenderen, men i år håper vi på at 5.000 er inne og ser og hører i løpet av desember. (www.bitly.com/Buskerudkalender2013)

Dere har tidligere i høst lansert 
«Ny!-Sonen» et prosjekt som skal hjelpe folk som er nye i byen til å bli kjent. Hvordan har interessen vært?

- Vi opplevde overraskende stor respons da vi lanserte dette og fikk gode tilbakemeldinger. Så er det morsomt at andre biblioteker i Buskerud vil være med på prosjektet - både i Kongsberg og Hallingal er interessen stor - så dette utvides til å bli et større prosjekt.

Hvor viktig vil du si at biblioteket 
er i et lokalsamfunn/en by som 
Drammen?

- Kjempeviktig! De fleste sier de er glad i biblioteket sitt og over 50 prosent bruker det - biblioteket er et kultursenter i byer og tettsteder. Vi trenger biblioteket også på andre måter og det får nye roller i vårt nye digitale samfunn.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Ibsens samtidsdramaer, spesielt «Lille Eyolf». I masteroppgaven min skrev jeg om om «Gjengangere» og om «Lille Eyolf».

Hva gjør deg lykkelig?

- En god leseropplevelse - som vekker undring og gjenkjennelse. Og å kunne være med på å løfte fram god litteratur, gjerne litteratur som ikke selger seg selv eller er så synlig.

Hvem er din barndoms helt?

- Jeg hadde mange helter i barne­litteraturen, spesielt i Astrid Lindgrens univers. Ronja Røverdatter som drar til skogs, for eksempel - der kjenner jeg meg godt igjen. Jeg finner fortsatt helter i bøkene jeg leser.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg vokste opp med en forestilling om at A-mennesker var bedre enn B- mennesker - og trodde jeg var et A-menneske. Men det er jeg ikke. Jeg skulle ønske jeg var litt kvikkere om morgenen.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da sover jeg for lite. Men det er ikke for ofte.

Hva er du villig til å gå 
i demonstrasjonstog for/mot?

- For: Ytringsfrihet, klima og miljø, menneskerettigheter og dyrevern.

Er det noe du angrer på?

- Ja, at jeg ikke lærte meg flere språk da jeg var yngre.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Med Mona Høvring! (forfatter fra Vestfossen som er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2014). Hun skulle lese for meg fra sin bok «Camillas lange netter».

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen