Mjondalen

Vil vekke forskergleden hos flere

MJØNDALEN: Det var ikke akkurat gitt at en sommerskole i naturfag skulle bli en fulltreffer, men i fjor deltok rundt 4.000 barn på Forskerfabrikkens sommerkurs i realfag.

- Ungene vokser ikke så mye på en uke med ballspill, som de gjør på en uke med naturfag, mener Imola Sundgot, som er mor til forskerspire Christian Sundgot (11).

Hun og pappa Gerrit Sundgot betaler gladelig nesten 3.000 kroner for at sønnen skal få holde på med kjemi, biologi, astronomi og fysikk i den første uka av sommerferien. I løpet av høsten og våren har Christian deltatt på Forskerfabrikkens kveldskurs, og han gleder seg veldig til sommerskolen.

- Ja, dette er jo helt toppen. Jeg fikk først høre om disse kursene av en kamerat, men var for sent ute til at jeg kunne bli med på sommerskolen i fjor. Men kveldskursene har vært kjempemorsomme de også. Aller best liker jeg å blande masse forskjellige stoffer - og se hva som skjer, forteller Christian.

Får resultater

Foreldrene forteller om en guttunge som formelig stråler når de henter ham fra kurs, og som har fått mange nye venner med samme interessefelt som ham. Aller helst skulle de sett at det ble arrangert ukentlige kurskvelder i nærmiljøet i Krokstadelva der de bor.

- Og akkurat det er jo også egentlig drømmen til Hanne S. Finstad, som startet Forskerfabrikken i 2002. Om hun fikk det som hun ville, skulle kurs og samlinger innen naturfag være like tilgjengelige som fotballtrening og korpsøvelser. Dette er jo også helt i tråd med hva politikerne ønsker. I en spørreundersøkelse blant de aller første kursdeltakerne våre svarte 25 prosent at erfaringene fra Forskerfabrikkens sommerskole var viktig for valget av realfagsfordypning på videregående skole, sier Ian Skattum fra Forskerfabrikken, som har stillingstittelen fabrikk-katalysator.

Ligger til slekta

Christian Sundgot har alltid vært interessert i hvordan ting og tang rundt ham henger sammen, og denne nysgjerrigheten deler han med mange andre barn, selv om ikke alle får stimulert sitt vitebegjær slik han får. Så er da også foreldrene interesserte i mye av det samme, og kanskje spesielt mamma Imola, som er tanntekniker og snart ferdig utdannet sykepleier. Hun har besøkt Christians skoleklasse for å demonstrere hva sure drikker gjør med tannemaljen - blant annet ved hjelp av forsøk med egg og cola. Også pappa Gerrit, som jobber innen byggfag, har en medfødt nysgjerrighet for hvordan ting er satt sammen. Han setter stor pris på at det nå blir sommerskole i Mjøndalen. Tidligere har de kjørt til Kongsberg for at Christian skulle få gå på kveldskurs.

Mye eksperimentering

Årets sommerskole har spesielt fokus på astronomi, men framgangsmetoden for undervisningen er høyst jordnær og håndgripelig.

- Vi skal blant annet lete etter mikrometeoritter, og studere dem under mikroskopet. Alle som deltar får et mikroskop med seg hjem etter endt kurs. I fjor kjørte vi et kurs med fokus på geologi, og da fikk alle hvert sitt sett med bergarter og mineraler. Vi utfører eksperimenter med ordentlig laboratorieutstyr hver dag, og er stadig på ekskursjoner, forklarer Skattum om opplegget for sommerskolen.

Han forteller også at kurslederne er rekruttert fra et vidt spekter av forskningsmiljøer, og at de driver etterutdanning av førskolelærere og grunnskolelærere innen alle naturfag.

- Og vi er alltid interesserte i å knytte til oss lokale lærerkrefter på kursstedene våre, som nå finnes i alle landets fylker, sier Skattum.

Stort utbytte

Nettopp engasjerte lærere mener foreldrene til Christian er helt essensielt i forhold til å ivareta barnas medfødte nysgjerrighet og lærelyst.

- Heldigvis har Christian nå også en veldig interessert og flink lærer på skolen, for det har alt å si, påpeker Gerrit Sundgot.

Verken han eller moren synes sommerskolen er dyr i forhold til utbyttet deltakerne får.

- Nei, alle andre fritidsinteresser koster også penger, men det er ikke alt som er like verdt pengene, mener Imola.

Flere samarbeidspartnere

Forskerfabrikken mottar støtte fra Johan H. Andresens Ferd, ved at de er blitt en av deres sosiale entreprenører. I tillegg samarbeider de med Tekna, First Scandinavia (First Lego League) og Newton-nettverket. VWR leverer laboratorieutstyr og kjemikalier til sommerskolen.

- Og vi vil gjerne samarbeide med flere relevante bedrifter og organisasjoner, for å kunne få ned kursprisene og gjøre undervisningen tilgjengelig for enda flere, kommenterer Skattum, som håper rundt 5.000 unge forskere vil delta på kursene deres denne sommeren.

I Drammensdistriktet arrangeres det også sommerskole på Danvik i Drammen og i Spikkestad, men antallet plasser er begrenset og noen kurs er allerede fulle. Ved ekstra stor etterspørsel hender det dog at Forskerfabrikken setter opp ekstrakurs.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen