Nyheter

Vil bli mer kritisk

Selv om Hans Petter Tonum blir sittende som sekretær i den lukkede herreklubben, avsluttes oppdraget hans arbeidsgiver har utført for St. Olavs Klub. Styreleder i NfD vil lære av saken.

Det var på kvinnedagen 8. mars at Dagsavisen Fremtiden skrev om dobbeltrollen leder i Næringslivsforeningen Hans Petter Tonum hadde når han samtidig satt som daglig leder og sekretær i St. Olavs Klub. En uke senere valgte styret i klubben å flytte daglig leder-ansvaret fra Tonum til styreleder Gustav Thielemann, og samtidig avslutte praksisen med at NfD sender ut medlemskontingent og annet av det som har vært Tonums oppgaver. Han fortsetter likevel i vervet som sekretær.

Styeleder i NfD Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning bekrefter at hennes organisasjon ikke lenger skal utføre tjenester som de årlig har fakturert St. Olavs Klub mellom 15.–20.000 kroner for.

– Dette er inntekter vi ikke lenger vil få, sier hun. I 2017 ble oppgavene prissatt til kun kr 3.861, av en totalinntekt på kr. 830.000 som foreningen hadde gjennom administrasjon for andre foreninger, som posten heter i regnskapet.

Ikke frimureri

Hvilken praktisk betydning vil det ha at daglig leder ikke lenger er felles for NfD og den lukkede herreklubben?

– Jeg kan ikke uttale meg om hvilke ting Hans Petter Tonum gjør som sekretær i St. Olavs Klub, det er et personlig verv han har. Men arbeidet som NfD har gjort for denne klubben er da avsluttet, sier Haaning.

Verken Rotary eller Frimurerlosjen er blant foreningene NfD er sekretær for, selv om Drammen kommune helt til mandag opplyste på sine nettsider at «Næringsforeningen i Drammensregionen er med å administrere en rekke fag- og bransjerelaterte nettverk i kommunen, og i tillegg kommer nettverk som Byen Vår Drammen, Strømsgodset samt mer lukkede nettverk som Rotary, Frimurerlosjen og St. Olavs Klub».

– Næringsforeningen ivaretar ingen oppgaver for disse, sier Haaning.

Næringsråd for Drammen

I posten ligger derimot forretningsførsel for alle næringsrådene i regionens kommuner, altså Nedre Eiker, Øvre Eiker, Sande og Svelvik. NfD leier ut malerier til Drammen havn, og er forretningsfører for Lydia og Harald Lyches Fond, Stiftelsen Børsgården og Drammen Håndverk og Industriforening. Mens andre kommuner altså har egne næringsråd som holder tett kontakt med lokal politisk og administrativ ledelse der de er, er det NfD sentralt som ivaretar næringsrådsoppgavene overfor Drammen kommune. I Næringsforeningen jobbet det i 2017 det 14 mennesker, hvorav 13 ansatte.

Selv om den økonomiske konsekvensen endringen får er liten, vil styret i NfD bruke den siste ukas bevegelser til å se på sin rolle som sekretariat på nytt.

– Vi prøver å trekke læring ut av alt. Vi kommer til å ta et kritisk blikk på oss selv, og sette opp noen kriterer for hva som skal til for at NfD kan være sekretariat, og lage noen regler i forhold til det, sier Haaning til Dagsavisen Fremtiden. Onsdag 21. mars er det generalforsamling i Næringsforeningen.

Mer fra Dagsavisen