Nyheter

– Vi lever på knivseggen

Jimmy Westerheim fra Hurum har brukt opp alle sparepengene på livshistoriebiblioteket «The Human Aspect», som går stadig nye veier.

Bilde 1 av 4

The Human Aspect, verdens første livshistoriebibliotek, ble lansert av Jimmy Westerheim fra Hurum like før nyttår.

«Hva er den tøffeste utfordringen så langt i livet ditt?», «hvordan klarte du å komme deg over den?» og «hva lærte du, som du kan tenke deg å formidle videre som råd?» er spørsmålene som stilles i prosjektet. Poenget er at andre mennesker skal kunne lære av livserfaringene fra personene som videointervjues der.

Et halvt år senere forteller Westerheim at sparekontoen er tømt for å finansiere prosjektet, og at jakten på sponsorer vil bli kraftig intensivert denne sommeren.

– Nå må vi bruke tid på sponsorbiten, for vi lever på knivseggen, sier Westerheim til Dagsavisen Fremtiden.

Hjerterytmer med Medina

Westerheim og The Human Aspect har rast av gårde i høy fart etter etableringen like før nyttår.

– Vi har to fulltidsengasjerte, fire deltidsengasjerte og en haug med andre frivillige som engasjerer seg i arbeidet vårt, forteller ildsjelen.

Han har også fått på plass et samarbeid med flere ambassadører for prosjektet, og en av dem er den amerikanske popsangeren Chris Medina, som skal lage musikk akkompagnert av hjerterytmene til mennesker som forteller om de største utfordringene de har møtt i sine liv – mens hjerteslagene deres måles i behandlingsrommet på Bærum sykehus.

Profesjonalisering

Et viktig aspekt ved The Human Aspect er å bygge ned barrierene mellom mennesker fra ulike kulturer og verdenshjørner.

– Alle sier du ikke skal dømme, men dette ligger latent i den instinktive delen av hjernen. Istedenfor å si du ikke skal ikke dømme, sier vi at du bør utfordre førsteinntrykket. Da vil du bygge opp flere antistereotyper, slik at hjernen vil få noe å tenke over neste gang du møter en person som passer inn i den stereotypen, sier Westerheim.

Han forteller at stiftelsen nå, i tillegg til å intervjue en og en, slik de har gjort så langt, er i gang med å utvikle en slags app som gjør intervjueren overflødig

– Det blir nesten som et interaktivt spill, hvor du veldig enkelt kan intervjue deg selv, men vi trenger midler for å utvikle denne funksjonen. Da vil det bli verdens største livserfaringsbibliotek, ikke bare verdens første, sier Westerheim.

Samarbeid med fagfolk

Westerheim har vært i kontakt med flere fagfolk for å få innsikt i menneskets psyke. Mental helse er blant dem som har vist interesse for et samarbeid.

– Grunnen til at Mental Helse er nysgjerrig på å samarbeide, er at The Human Aspect driver med noe som ikke er gjort før, og som er et kjempegodt bidrag som viser at vi mennesker kan slite med mye av det samme, og stille de samme grunnleggende spørsmålene, uansett hvem vi er og hvor vi bor. Det noe som skjer med oss når vi deler historier, sier Linn Herland Landro, rådgiver i Mental Helse.

Mer fra Dagsavisen