Nyheter

Trodde han betalte skatt til USA

DRAMMEN: I 12 år fikk han lønn fra den amerikanske ambassaden. Nå kan eks-politimannen få 120 dagers ubetinget fengsel.

Den nå 74 år gamle mannen fra drammensregionen stilte uten forsvarer i det som skulle være en såkalt tilståelsessak. Han er anmeldt av Skatt Øst for å ha mottatt til sammen 940.000 kroner fra den amerikanske ambassaden, uten å rapportere det til skattemyndighetene. Fra 2004 til 2011 fant Skatt Øst åtte ulike summer de mener han bevisst har unnlatt å oppgi som lønn.

- Kall meg gjerne dum, men jeg trodde jeg skattet til Amerika av pengene, sa den pensjonerte politimannen i gårsdagens rettsmøte.

Han forklarte at pengene hadde utenriksdepartementet (State departement) i Washington DC som avsender, og at han fikk dem forelagt som «netto»-utbetalinger.

- Derfor antok jeg at det var skattet av beløpet, slik det foregikk gjennom mine 34 år i politiet, forklarte han videre.

Makulerte lønnsslipper

Heller ikke når selvangivelsen kom, stusset han på om skatten var betalt. Han er «ingen datamann», og lot kona ta seg av innsending av den forhåndsutfylte meldingen der pensjonen var eneste inntektsgrunnlag.

Det var i 1997 at han gikk av med pensjon, og i 1999 begynte han å jobbe for den amerikanske ambassaden. Her ble det understreket at taushetsplikt var svært viktig.

- Det kom blant annet en ekspert fra USA som skremte vannet av de fleste av oss. Han sa vi ikke skulle spare på noen dokumenter, men makulere selv lønnsslipper. Det har jeg gjort, sa mannen, og utdypet sin forsiktighet med at han i løpet av politikarrieren var innom POT.

Også i årene fram til tiltalens startpunkt i 2004, oppga mannen at han ikke hadde skattet av sin nye inntekt.

Fikk amnesti

I 2010 avdekket TV 2 at flere tidligere polititopper hadde jobbet i en egen overvåkingsenhet i den amerikanske ambassaden, uten å oppgi verken ansettelse eller lønn til myndighetene. Dagen etter at saken sprakk på TV, meldte åtte av disse selv fra til skattemyndighetene, og ble gitt amnesti for å «frivillig» oppgi manglende innbetaling. Senere skal Skatt Øst ha fått tak i en liste over flere lokalt ansatte på ambassaden over flere år, og sett på deres inntekter. 77 personer blir etterforsket for skatteunndragelse, i minst fem politidistrikter.

- Få råd av forsvarer

I stedet for å avsi en såkalt tilståelsesdom, sendte dommerfullmektig Jardar Tosterud saken i retur til påtalemyndigheten. Bakgrunnen var at aktor Hans Lyder Haare i sin prosedyre opplyste om at det i en tilsvarende sak for Follo tingrett før helgen endte med at tiltalte kun ble dømt for tida etter høsten 2010. Det var året da TV 2 avslørte de første sakene, som altså fikk skatteamnesti.

- Ut fra en framlagt artikkel framstår det som at den tiltalte ble frikjent for lignende forhold i perioden før høsten 2010. Retten antar at tilsvarende problemstilling kan være aktuell i den foreliggende saken, og mener derfor at det kan være nødvendig med en bredere vurdering av skyldspørsmålet enn denne saken har foranlediget, sa dommerfullmektig Tosterud idet han avsluttet tilståelsessaken.

Han oppfordret også politimannen til å få rådgivning av en forsvarer før neste møte.

Tosterud vil ikke kommentere sakskomplekset og de ulike reaksjonene, siden han bare kjenner denne konkrete saken. Den siktede ville i går ikke kommentere sin sak overfor Dagsavisen Fremtiden.

katrine.strom@dagsavisen.no

Ambassaden: – Eget ansvar

Den siktedes tidligere arbeidsgiver har ingen kommentar om makulering av lønnsslipper.

– Lokalt ansatte er forpliktet til å betale gjeldende skatter selv, og ambassaden mener de fleste av våre ansatte har overholdt norske skatteregler. I tidsperioden omtalt i media den siste uka har det jobbet mer enn 400 lokalt ansatte ved ambassaden, er den amerikanske ambassadens tilsvar.

Presserådgiver Kim Dubois ved ambassaden er forelagt punkter fra forklaringen 74-åringen ga i Drammen tingrett i går. Blant dem at lønn ble utbetalt som «netto», og at taushetsplikt ble vektlagt så mye at det ble oppfordret til å makulere selv lønnsslipper.

Dubois svarer med å vise til ambassadens tidligere pressemeldinger om skattesaker, den siste datert 24. november 2013. «USAs ambassade i Oslo deler ikke ansattes inntektsopplysninger med norske myndigheter. Dette er vanlig praksis ved mange ambassader i mange land, for at utenriksstasjoner ikke skal handle på vegne av vertslandets skattemyndigheter. USAs ambassade i Oslo forventer at alle ansatte opprettholder en høy standard av yrkesmessig og personlig integritet og pålitelighet», heter det videre i meldingen.

Mer fra Dagsavisen