Drammen

Tommel opp for Oslo-OL i 2022

DRAMMEN: 5.500 kroner vil hver og en av oss måtte betale for å få gjennomført De olympiske leker i Oslo. «Ja takk», sier politikere og næringsliv i Drammen.

Bortsett fra Arbeiderpartiet, som har gått inn for at Oslo skal søke om OL i 2022, sitter de andre partiene på gjerdet og venter med sine offisielle standpunkt. Allikevel er det flere av stortingspolitikerne som er positive til en ny OL-søknad.

Drammen lanserte seg selv om en mulig arrangør av både ishockey og kunstløp, men fikk ikke gehør. På tross av dette, vil synergieffekten av et Oslo-OL bli enorm for Drammen, mener lederen av Drammen Næringslivsforening, Hans Petter Tonum.

- Hvis et OL blir arrangert i Oslo, så vil dette berøre Drammen i stor grad. Spesielt i reiselivsnæringen vil det kunne føre med seg svært mye positivt, sier Tonum til Dagsavisen Fremtiden.

- For oss som bare trenger å 
ha næringslivshatten på, så 



gir et OL langt flere muligheter enn det skaper bekymringer. Det vil nok bli mange utfordringer for logistikken, og det gjelder alle næringer, men for næringslivet veier alt det andre opp for dette. Et så stort arrangementet bringer med seg enorme muligheter, så for Drammen sin del vil et OL i Oslo være udelt positivt, sier han.

Frp på glid

Dagsavisen Fremtiden har snakket med flere av politikerne som sitter på Stortinget for Buskerud. Selv om ingen av dem er interessert i å flagge hva partiet vil gå inn for til slutt, er det helt klart en positiv tendens hos de fleste.

- Det er en veldig vanskelig avgjørelse å ta, mest av alt fordi det er snakk om mye penger som man kunne ha brukt på andre viktige samfunnsoppgaver. Når det er sagt, så er det bare å innrømme at et OL vil være en ekstrem norgesreklame, og de gode opplevelsene kommer til å stå i kø, sier Morten Wold i Fremskrittspartiet.

Det faktum at hver nordmann må legge 5.500 kroner på bordet for et nytt OL-arrangement, gjør at alle debatter om pengebruk og prioriteringer blusser opp igjen. Wold har stor forståelse for det. Samtidig mener han at Norge har de musklene som skal til for å klare det.

- Jeg tror at folk flest vurderer hvorvidt det er verdt å bruke så mye penger på disse tre ukene. Vi har mange oppgaver foran oss som må løses i samfunnet generelt, men samtidig så har vi penger. Utfordringene vil stå i kø, men jeg må jo lure på hvem i all verden som skal arrangere et vinter-OL om ikke Norge har råd til det, sier Wold.

Ingen avklaring foreløpig

Kristin Ørmen Johnsen fra Høyre er ikke veldig snakkesalig når det kommer til Oslo og OL-søknaden. Høyre har ikke bestemt seg, men hun innrømmer allikevel at for Drammen og Buskeruds del vil et nytt OL være positivt.

- Jeg kan ikke svare på hva Høyre vil gå inn for. Vi venter på de siste utredningene nå for å se om et OL er forsvarlig å gjennomføre, så du får ikke et ja eller et nei til OL fra meg nå, sier hun til Dagsavisen Fremtiden.

- Heller dere mot det ene eller andre svaret, eller er det totalt uvisst?

-Jeg har ikke noe svar til deg, så kjedelig må jeg være, altså.

- Men tar du med deg vurderinger om hva et OL i Oslo kan ha å si for Drammen og Buskerud?

- Ja, det er klart jeg gjør det. Så når vi får gått gjennom de siste analysene av hva et OL vil koste, så vil vi ha tatt en beslutning, sier Ørmen Johnsen.

Jørund Rytman (Frp) opplyser at han i utgangspunktet er mer opptatt av skatte- og avgiftslettelser enn å få gjennomført et nytt OL-arrangement i Norge. Som Kristin Ørmen Johnsen avventer han til resten av informasjonen ligger på bordet før han konkluderer.

- Foreløpig har jeg vært imot et OL i Oslo. For meg er det ønskelig å få gjennomført skatte- og avgiftslettelser før et OL. Men om det kan vise seg at ringvirkningene av et nytt OL kan medføre så store og positive konsekvenser for norsk næringsliv at det gir økte skatte- og avgiftsinntekter til staten, så blir bildet noe annerledes, sier Rytman til Dagsavisen Fremtiden.

- Og for Buskerud og Drammen sin del, da?

- Ja, det er klart at hvis det blir et OL i Oslo, så er det selvsagt positivt også for Drammen, sier Rytman.

Vil påvirke framtida

Hans Petter Tonum mener et OL i Oslo vil bety mye for regionen og spesielt for næringslivet i Drammen.

- Det er jo sånn at alle fysiske installasjoner som blir bygd vil jo stå der etter OL også. Det fokuset Drammen vil få med et slik arrangement, vil gi en effekt i mange år. Vi savner for eksempel noen store konferansehotell i byen, og det er helt klart at interessen for å bygge i Drammen vil være stor dersom OL blir en realitet.

- Så for næringslivet og Drammen generelt mener du at et OL vil være gunstig?

- Sett fra et næringslivsperspektiv så vil et OL i Oslo bli svært spennende for Drammen, sier lederen for Drammen Næringslivsforening.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Tidslinje 
for OL

14. november i 2013 meldte Oslo sin interesse for å arrangere vinterlekene i 2022 til IOC.

14 mars i år går fristen ut for innsendelse av OL-søknad til IOC.

IOC møtes sommeren 2014 for å velge ut de mest interessante søknadene. Tre til fire kandidatbyer vil gå videre til neste søkerrunde.

Til høsten, etter at all informasjon er hentet inn, og hvis Oslo blir en av kandidatbyene, vil Stortinget ta stilling til om Oslo skal få statsgaranti. Dette er man helt avhengig av for å gå videre i prosessen.

Januar 2015 går fristen ut for endelig søknad og overlevering til IOC.

31. juli 2015 kunngjør IOC arrangørby for OL og Paralympics i 2022.

Februar/mars i 2022 arrangeres De Olympiske leker og Paralympics.

Mer fra Dagsavisen