Tar Strømsgodset gull, kommer Bragernes torg til å bli overfylt av drammensere i ekstase som skal feire at Norges beste fotballag holder til i Drammen. FOTO: RONNY JOHNSEN

Stille før fotballstormen

DRAMMEN: Butikker i sentrum pyntes, flagg i hundretalls henges opp og kakene er bestilt. Gullfesten på Bragernes torg er ferdig 
planlagt, og til og med 
supporterne er enige i at 
sølv blir som nederlag å regne.

Drammen har luktet på gullmedaljen i årets tippeliga flere ganger. Forrige uke hadde Strømsgodset den første matchballen mot Tromsø - men misset.

I morgen kommer Haugesund for å bevise hvorfor de har tatt bronsemedaljen i årets serie. På tross av ville jubelscener og stor ståhei etter siste helgs seier som sikret medalje, legger de seg ikke bakpå. For Haugesund står det om penger, ære og vissheten om at de kan være det første laget på over to år som klarer å slå Strømsgodset på Marienlyst. Leder i GodsetUnionen, Marius Paulsen Andreassen, merker presset, og innrømmer at sølvmedalje nå vil være et stort nederlag.

- Det begynner å tilspisse seg, og jeg har fryktelig mange scenarioer som går gjennom hodet hele dagen. I bunn og grunn er det jo opp til oss selv, så akkurat nå er vi vår egen største fiende. Fallhøyden er så enormt stor, og planleggingen rundt om i hele byen er så omfattende at nervene presser enda hardere på, sier Andreassen.

- Hva hvis det blir sølv?

- Nei, sånn kan vi ikke tenke nå. Vi legger opp løpet for gull og arrangerer et stort vorspiel på Z på Bragernes torg, og om vi tar gullet kommer det til å bli en folkefest uten sidestykke på torget med kanskje 20.000 mennesker. I tillegg kommer vi til å sette preg på kampen med et stort tifo-show, og vi lover å lage tidenes heksegryte på Marienlyst, sier Paulsen.

 

Les også: De siste gullgutta i Strømsgodset

 

Alt presset ligger på Strømsgodset

Tidligere denne uka tok en av Rosenborgs store stjerner, Mikkel Diskerud, kontakt med Haugesunds avis, og lovet Haugesunds spillere en del av sin gullbonus dersom trønderne blir seriemestere. Lederen i Lillestrøms supporterklubb, Kanarifansen, har sagt at han heller ser Lillestrøm tape for Rosenborg enn å se Strømsgodset ta gullet. Det betyr at det er mange utspill som setter preg på kampbildet i morgen.

I tillegg har Haugesund en overgangsavtale med Alexander Søderlund som sikrer mer penger i kassa til haugesundsklubben dersom trønderne tar gullet. Ingenting tyder på at Haugesund kommer til å gi Strømsgodset en lett match. Det gjør lederen av Godset-unionen mer nervøs enn vanlig.

- Vi har hørt at RBK kommer til å fylle Åråsen stadion - de har tydeligvis ikke gitt opp kampen om gullet. Da blir jeg litt bekymret, og kjenner nå, bare noen timer før kamp, at gullet er ikke i Drammen ennå. Jeg har kjent hele uka at jeg har vært nervøs, men jeg innrømmer at jeg nå synes det er i overkant spennende.

- Har du tro på at Deila og spillerne klarer jobben på søndag?

- Så lenge Ronny Deila holder styr på spillerne, og de gjør det de har pleid å gjøre, så har jeg all tillit til at de kommer til å gjøre jobben. Så får vi se om de klarer å holde nervene i sjakk. Uansett kommer det til å bli et spenningsnivå som vil overgå alt, sier Andreassen til Dagsavisen Fremtiden.

 

Les også kommentar på Nyemeninger.no

 

Spillerne er klar for kampen

Når Strømsgodset-Haugesund blåses i gang i morgen er det i visshet om at det kun er Sarpsborg 08 og Rosenborg som har klart å ta poeng fra hjemmelaget. To uavgjort - resten har Strømsgodset vunnet. Fortet på Marienlyst har vært bunnsolid i flere år, og nå mener en av Strømsgodsets største profiler, Ola Kamara, at spillerne har forberedt seg svært godt til årets siste kamp.

- Det kommer til å bli et fyrverkeri på søndag. Jeg føler egentlig at jeg er rolig, jeg kjenner på spillegruppa at vi har kontroll, og jeg er helt sikker på at det blir en kanonkamp. Vi har mye positiv energi, og vi er der vi skal være. Det gjør at vi blir ekstra tent, og fokuset vårt nå er at vi er klare til kamp, sier Ola Kamara til GodsetTV.

 

Stor feiring i Drammen

Etter hva Dagsavisen Fremtiden erfarer er det Strømsgodset i samarbeid med Drammen kommune som byr opp til fest på Bragernes torg - dersom gullet havner i Drammen. Etter cupgullet i 2010 kom det tusenvis av drammensere til torget for å feire Ronny Deila og spillerne. En fest som kommer til å blekne i forhold til søndagens planlagte feiring i sentrum.

- Jeg vet ikke hvor mye jeg kan si om hva som er planlagt, men jeg kan i alle fall love at det blir fest på torget, sier Andreassen. Byen Vår Drammen har brukt de siste dagene på å pynte butikker i sentrum før gullkampen i morgen.

Catapult Film rigger opp til å filme begivenheten på Bragernes torg om gullet havner i Drammen, og utestedene rigger til storinnrykk når gullet forhåpentligvis skal feires.

Kampen spilles klokken 18.00 på Marienlyst og Strømsgodset melder om at alle billettene er revet bort. Om du allikevel trenger billett kan det være billetter som ikke blir hentet, og de kjøper du på stadion på kampdagen.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

 

l Se også SPORT side 60-61

 

Strømsgodset

For første gang på 43 år har Strømsgodset muligheten til å avgjøre gullstriden selv. Med seier mot Haugesund i morgen er Godset seriemester.

Rosenborg spiller mot Lillestrøm på Åråsen. De må vinne kampen om de skal ha noen mulighet til å bli seriemestere. I tillegg til seier så må Haugesund stjele poeng fra Godset om gullet skal havne i Trondheim.

Marienlyst vil bli fylt til randen, og det er allerede laget i stand for en storstilt feiring på Bragernes torg hvis Godset tar gullet.

Haugesund har allerede feiret at de har klart å ta bronsemedalje i årets tippeliga, og har poengmessig ingenting å spille for i morgen.

på vei mot gullet