Slik rammes kinoen

– Vi som kino gråter om dagen fordi vi ikke får vist filmer.

Kinosjef Steinar Johansen i Kino City Drammen savner folk og film på kinoen.

– 30 ansatte er permittert som følge av kino-stengingen, og vi har null i inntekt, forteller kinosjefen videre.

– VI klarer oss noen måneder uten inntekt, men håper jo ikke dette tar så lang tid. Filmene som nå har premiere blir utsatt til høsten, mens noen slippes på strømmetjenester i mellomtiden.

Det er tomme saler og stoler hos Kino City Drammen, som alle andre steder, på grunn av Koronakrisen.

– Har dere vurdert å finne noen kriseløsninger i denne perioden, for eksempel en drive-in kino slik de gjør i Tønsberg?

– Vi har foreløpig ikke sjekket med kommunen for muligheter, men teknisk sett kunne vi nok klart å sette opp en drive-in-kino, men det hadde blitt å tøye strikken, sier Johansen som forteller at de har vært inne på tanken om en drive-in-kino.

Ser på løsninger

– Akkurat nå er det fullt fokus på at det ikke skal være samling av folk. Og selv om man sitter i bil blir det jo en sammenstimling. Myndighetene er såpass restriktive med hensyn til folkeansamlinger i større grupper, så har vi ikke jobbet videre med det som en løsning, sier Johansen og fortsetter;

– Men vi vil gjøre alt vi kan innenfor de rammer myndighetene setter, til å finne eventuelle løsninger for at vi kan starte opp igjen når tida er inne, slik at vi på en god og trygg måte kan komme i gang med et kinotilbud til våre gjester. Vi får se 13. april, som er foreløpig dato, om det begynner å slippe opp litt. Da kan det bli aktuelt å tenke en drive-in mulighet eller visninger med få i salen.

Utekino

Joakim Throndsen, arrangør av Utekino Drammen, ser det som lite sannsynlig å starte drive-in-kino.

– Drive-in er ikke noe vi i øyeblikket planlegger for 2020. Det har vært vurdert, men det krever en enorm omstilling; tillatelser, arena, teknikk, infrastruktur, planlegging og rettigheter. Men vi elsker tiltaket og initiativet i Tønsberg, men husk at det er forskjell på oss som et årlig filmevent, som går rundt på et stort spleiselag, og en privat helårsaktør som en kino.

Throndsen forteller også til Dagsavisen Fremtiden at hovedsponsoren for årets utefilmvisning nå har trukket seg, som følge av koronakrisen. De siste årene har Throndsen vært en av arrangørene til de populære filmvisningene på storskjerm utendørs.

Jakter rike onkler

– Utekinoarrangementet står nå litt i fare, fordi dette gjennomføres som et stort spleiselag mellom offentlig støtte, private fond og stiftelser, og sponsorer fra det private næringsliv. Når en av disse faller fra på et såpass sent tidspunkt i planleggingen som nå, byr det på store utfordringer, redegjør Throndsen og fortsetter;

– Vi er selvfølgelig på alerten angående pandemi-situasjonen, og tilpasser oss gjeldende regler når vi nærmer oss august.

Utekino Drammen har siden oppstarten i 2015 fylt Austad gård, Spiraltoppen og sist Bragernes torg med publikum for utekino.

Joakim Throndsen er optimist foran årets utekino;

– Vi håper det finnes noen lokale, rike onkler der ute som kunne tenke seg å bidra som sponsor, og dermed bidra til og opprettholde kulturlivet i byen.