Nyheter

– Skjønnhet falmer. Invester litt selvtillit og identitet i noe mindre flyktig!

Derfor mener Oda Rygh privatøkonomi må lenger opp på kvinners agenda.

Bilde 1 av 2

Hvem: Forfatter, skribent og journalist Oda Rygh (33)

Aktuell: Kommer til Drammen kommune Interkulturs kvinnedagsfest på Union Scene søndag 8. mars, for å snakke om kvinner og privatøkonomi

Kan du utdype litt for oss – hvorfor ta opp kvinner og privatøkonomi 8. mars?

– Det er få ting som har så stor innvirkning på ditt levde liv som økonomien. Noe av det er ting vi selv ikke kontrollerer, som hvor dyrt det er å bo nær nok jobben, eller hell eller uhell med helsa. Men en del av hvordan vi oppfører oss som økonomiske mennesker, er små og store valg. Det er intrikat vevd inn i samfunnet: Om du får boliglån, hva slags økonomiske situasjon du er i når samlivet tar slutt, hvorvidt du har spart en slant ekstra eller hvorvidt den slanten er i eiendom, banken, fond eller gud forby, madrassen. På mange av statistikkene, enten det gjelder fondssparing eller situasjon etter samlivsbrudd, kommer kvinner dårligere ut.

Hvorfor er dette et tema som opptar deg?

– Skal sitere mammaen min her: «Oda, penger er faktisk litt viktig»

Tror du kvinner generelt er mindre opptatt av sin private økonomi enn menn, og hvorfor er det slik?

– Mindre opptatt? Nei, men undersøkelser viser at vi kan mindre, er mindre risikovillige (og det er innimellom et gode, men ikke alltid), og så er det noen strukturelle og biologiske faktorer som gjør at vi henger bak og at konsekvensen av samlivsbrudd eller dødsfall går mer ut over oss. Både menn og kvinner tror nok like mye på at samlivet varer evig og at ingen skal dø, om man skal gå etter hvor forberedt folk er på det. Det siste der er ganske så optimistisk.

Hva annet er viktig i dagens samfunn sett i et kvinne(historisk)-perspektiv, slik du ser det?

– Ingen er fri før alle er fri. Jeg vet at mitt fokus akkurat nå er ganske så snevert og «middelklasse-problematikk». Men jeg vil si at Norge har tjent så veldig mye på kvinners frihet. Det er en gevinst som ikke tas ut i alle land og alle deler av samfunnet, for å si det mildt. For å dra min lille flik mer internasjonalt: Kvinners rett til å eie, tjene, og ta opp kreditt gir reell makt. Og reell frihet.

Til dagens unge jenter, hva vil du si som du vet nå, men som du ikke visste da du var 20?

– Dere er smellvakre, men skjønnhet falmer. Invester litt selvtillit og identitet i noe mindre flyktig: Det som ikke falmer er en kreativ hobby, en god utdannelse, og godt pleide nettverk.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Å spørre en lesehest om det er veldig urettferdig. La oss si Terry Pratchetts «Reaper man», en bok om døden. «Hva kan kornet forvente, om ikke ljåmannens omsorg»

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være storeskjea.

Hvem var din barndomshelt?

– Buffy!

Hva gjør du når du skeier ut?

– Av hensyn til mine foreldre velger jeg å juge og svare det samme som Theresa May: Løpe i åkeren.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Latskap. Jeg er elendig på den kritiske evnen «rumpe på stol», noe som går ut over en skrivendes liv.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller imot?

– Tog er ikke min stil, jeg sender heller sinna mailer til stortingsrepresentanter.

Er det noe du angrer på?

– Mye, men om jeg hadde valgt annerledes, ville jeg hatt det livet jeg har nå? Eller et verre et uten tingene som gir meg mening?

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Akkurat nå ser jeg mye på «QI», så ... Sandi Toksvig, den danskættede komikeren som leder programmet. Hun virker som en dame man kan utveksle noen skitne anekdoter med. Og et skeivt ikon.

Mer fra Dagsavisen