Sånn er livet

Unni Helland og Dagfinn Kolberg avslutter Brageteaterts høstforestilling Lifegame – og begge grugleder seg.

– Jeg aner jo ikke hva de skal spørre meg om, så dette blir en spennende utfordring, forteller en alltid entusiastisk Unni Helland. Hun takket ja til å være med på Brageteatrets høstsatsing Lifegame, et prosjekt hvor deltakerne kaster seg ut på dypet, med litt skrekkblandet fryd.

Lifegame kan beskrives som halvt teater, halvt talkshow. I samtale mellom gjesten og forestillingens «programleder» får publikum et nært innblikk i gjestens liv. Lifegame går ut på å lage teater av vanlige menneskers liv. Det vil si helt vanlige er de vel ikke. Ulla, Nævestad, Terje Aass, Unni Helland og Dagfinn Kolberg, for å nevne noen, skulle være kjente navn for de fleste i vårt område. Men hele Buskerud er representert, med forestillinger over hele fylket.

Noen av historiene blir spilt ut av et team med skuespillere, eksperter på improvisasjon.

Hvorfor ville du være med?

– Det var en ære å bli spurt, men det er jo litt skummelt, jeg aner ikke hva jeg vil bli stilt av spørsmål, sier Unni Helland som er glad for at det finnes en slags sikkerhetsventil som hun sier.

– Jeg har lov til å si om jeg vil svare eller ikke. Jeg håper jo at jeg får spørsmål om jobben min som lærer, slik at jeg kan være talskvinne for en god skole. Jeg har hatt et innholdsrikt læreliv, og håper og ønsker å formidle litt av det til andre, sier Helland og fortsetter;

– Lærerjobben er en av de viktigste jobbene i samfunnet i dag. Lærerne befinner seg i en nåtid hvor det er viktig å kjenne til den enkelte elevs fortid, for å veilede dem best mulig inn i en viktig fremtid. Lærere må ikke ha berøringsangst eller lide av hensynsbetennelse. Vi må tørre å gå inn i vanskelige områder med det for øye at lojaliteten alltid skal ligge hos eleven.

Hvordan tror du en slik forestilling kan være interessant for andre?

– Det vet jeg jo egentlig ikke, men de som har sett forestillinger med andre deltakere sier at dette er et spennende konsept, sier Helland og avslutter:

– Livet starter jo før du blir født, og jeg ønsker å starte kvelden med min historie, i månedene før jeg ble født. For da snakker vi om forholdsvis nær norsk kvinnehistorie.

Musiker og skau-rocker Dagfinn Kolberg deltar også på Lifegame, han blir å finne på Øvre Eiker bibliotek i Hokksund lørdag 17. november.

Hvorfor takket du ja til å delta?

– Min indre stemme sa umiddelbart ja! Dette er noe for meg, jeg liker å prate fra scenen og å vrenge sjela litt. Men det føles litt begge deler, jeg grugleder meg. Men det gjør jeg hver gang jeg går på scenen, litt nerver og litt gleder, sier Kolberg.

– Jeg kommer med et åpent sinn og ser hva som skjer, men moro blir det.