Nyheter

– Rart at vi har pløiet verdenshavene med det nøtteskallet

Onsdag får Ho-Ho-mannskapet, Norges første til å seile jorda rundt, sitt eget monument i Drammen – 80 år etter at de kom hjem fra sin strabasiøse lystbåttur.

Bilde 1 av 4

Det vil si, monument blir det ikke, og forslaget initiativtakerne Hoff, Nils Johan Rønniksen og Ragnar Lie leverte til en minneplakat ble ikke godkjent. I stedet er det Drammen kommune som har laget og betaler for en plakett i aluminium, som avdukes av varaordfører Eivind Knudsen (Ap) kl. 12 i dag. Han fikk boka i gave sist uke, og er fremdeles ikke ferdig med historien når vi ringer.

– Det er en fascinerende beretning: Tre menn fra Drammen i lystbåt jorda rundt!, sier han. Han synes det er viktig at en prestasjon av dette kaliberet markeres.

– Med tanke på oppmerksomheten de fikk, er det rart at Drammen ikke har gjort noe for å minnes dem permanent før nå. Det er veldig stort å være den som får sette opp plaketten.

LES OGSÅ: Vil gi Ho-ho-gutta evig liv

– Nøtteskall

«Thor II startet i går morges kl. 8.30 fra Tollboden for å møte våre moderne vikinger på «Ho-Ho» og ønske dem velkommen tilbake til gamle Drammen. Turen gikk til Holmsbu, hvortil karene var kommet søndag middag», står det å lese i Drammens Tidende 21. desember 1937. Ombord i Thor er både borgermester Kvam og arrangementskomiteen ved formann i Drammens Seilforening, seilmaker Peter Høeg og Knut Werring. Også en representant for KNS og flere filmselskaper og pressen er med, i tillegg til den lokale havneledelsen. Vel fremme i Holmsbu er «de tre musketerer» imidlertid ikke å se, og har bare kommet til frokosten på Holmsbu hotell. «Guttene så godt ut, de virket kraftige og herdet av de fire års strabaser og eventyr», beskriver journalisten. «Og da Ho-Ho blev slepet ut fra Holmsbu av «Johan Bruusgaard», sto de 3 verdensomseilere med et noe fuktig blink i øiet. – Det er rart å se båten vår på avstand, det er rart at vi har pløiet verdenshavene med det nøtteskallet», kommenterer en av gutta. Veien opp fjorden til Drammen beskrives som en triumfferd, med nasjonalsang, dampsirener og flagg rungende og viftende fra havner og båter.

LES OGSÅ: Og på kaia ventet Unni (6)

Prestasjon av høieste rang

Dagens arbeidende seilmaker Peter Høeg kommer også til markeringen på Honnørbrygga, bekrefter han. Som andre ivrige drammensseilere kjenner seilmakeren (som i år kan feire familiebedriftens første kvarte årtusen) boka og bragden godt, selv om han ikke har noe personlig forhold til historien. Han har hørt sin farfars tale fra 1937 i opptak, om nordboernes drøm om sydhavsøer med palmer og bananer, «i de farvann flyvefisken spretter og hvor monsun og pasatvind blåser liflig og lunt. Drammen har fulgt dere på ferden, ja jeg tør vel si at landet med interesse har fulgt Ho-Ho på denne seilas rundt jorden. En seiler- og sjømannsprestasjon er det av høieste rang, og vi nordmenn forstår å verdsette dette», sier Høeg blant annet, og takker for at de leverer tilbake Drammens Seilforenings flagg. «Frynset og fillet, ja i meget redusert størrelse – vi vil med stolthet ta vare på den».

– Jeg tror han var en ganske god taler, han var en veldig samfunnsengasjert mann og ble senere sentral i den lokale motstandsbevegelsen. Han var også i mange år formann i Norges Håndverksforbund, sier Peter Høeg jr.

LES OGSÅ: Motvind og medvind i 250 år

LES OGSÅ: Dagboknotater nok til en serie på Netflix

Slekt

Flere av eventyrernes etterkommere og familie ventes til Honnørbrygga (ved restaurant Skutebrygga) onsdag formiddag. Etter avduking og taler og sang av Drammen Sangforening fortsetter markeringen i Sjømannsforeningen på Havna (Skur 1) fra kl. 13.30. Her blir det blant annet foredrag ved Byarkivets Ragnar Lie, om hva som skjedde med Thorolf Østmoe, Thorstein Schyberg og Birger Bryhn i årene etter hjemkomsten. Det er også utstilling av malerier lånt ut av Byarkivet, fra Birger Bryhns slektninger og ett som hittil har hengt i kafeteriaen på Drammen Helsehus Fløya.

Mer fra Dagsavisen