Drammen

Nygift og nymalt på Elvefestivalen

Fredagen regnet bort, men Drammen fikk likevel nytt ektepar og nye underganger i løpet av Elvefestivalen.

- Det har vært fantastiske kvelder. Vi er fornøyde med både arrangementer og folkelivet. Til og med i ruskeværet på fredag kveld var det utrolig god stemning. Det er ikke alltid man ser drammensere danse i regnværet, sier daglig leder for Byen Vår Drammen og arrangør av Elvefestivalen, Tom Søgård.

Regnet bort

Totalt 5.800 personer var på konsert i løpet av helgen, 2.600 på fredag og 3.200 på lørdag. Selv om Søgård er fornøyd med festivalen som helhet, var oppmøtet på fredagen langt dårligere enn han hadde regnet med.

- For oss ble ikke fredagen som forventet. Fredagen har alltid vært den beste dagen, men i år begynte regnværet på verst mulig tidspunkt. Jeg tror mange ble hjemme på grunn av regnet på ettermiddagen, sier Søgård.

Han hadde forventet minst like mange konsertgjengere som på lørdag.

- Men være får vi ikke gjort noe med, sier Søgård.

Giftermål

Elisabeth Thielemann bor i Bodø, men kommer fra Krokstadelva. På fredag giftet hun seg med sin Ole Bjørn Nikolaisen under Elvefestivalen. Etter vielsen i tinghuset, var det champagne og jordbær hos søsteren til Thielemann. Og så bar det rett til Elvefestivalen.

- Vi har pleid å være på Elvefestivalen. Da er hele familien til stede, så det er naturlig at bryllupsfesten måtte være her, sier Thielemann.

Når Dagsavisen Fremtiden er bortom koser de seg med champagne i VIP-teltet, før de senere er invitert til å hilse på deLillos.

- Hvordan er det å være nygift?

- Det er bra så langt. Så får vi se hva kvelden bringer, ler Nikolaisen.

Uvant

I undergangen mellom Globusgården og Drammens Museum gjør Ronny André Kolås siste finish på sin del av graffitiveggen. Han har allerede skissert, malt bakgrunn og linjet opp. Nå skal han «shine» og ramme inn signaturen.

- Det føles litt spesielt å få male opp en undergang med kommunens velsignelse. Hvis noen hadde fortalt meg dette for et år siden hadde jeg ikke vært i nærheten av å på tro det. Men det er veldig bra at kommunen endelig ser gatekunst som en kunstform, sier Kolås.

Turistattraksjon

I undergangen Kolås holder på er det kun ren graffiti. Noen hundre meter bortenfor, mellom bussterminalen og Grønland, har samtidskunstnerne «sin» undergang. Der er sprayboks byttet ut med pensel. For kunstnerne Kerstin Birkheim og Kari Elisabeth Haug, som er vant med lerret, er undergangene i Drammen en ny utfordring.

- Jeg har aldri malt på murvegg og så stort før. Det er mer slitsomt rent fysisk. Og så tørker malingen en del tregere på murvegg, så det er utfordrende, sier Birkheim.

Hun synes likevel det er stor stas å male underganger i Drammen.

- Det er veldig gøy med alle som kommer forbi, ser på, kommenterer og er så fornøyde. Mange kommer forbi flere ganger for å se på utviklingen. Jeg har ikke hørt ett negativt ord, sier Birkheim og legger til:

- Dette vil gjøre Drammen til en turistattraksjon!

- Vi fikk høre at andre byer allerede har kontaktet Drammen for å spørre om Ugangprosjektet. Vi er stolte av å bli spurt om å være med på dette, sier Haug.

Nytt og gammelt

De mest berømte gatekunstnerne som kom til Drammen var den nederlandske malerduoen Telmo & Miel. De dekket en husvegg på Grønland med et maleri av en hodeskalle delvis i bein og delvis i krom.

- Det viser kontrasten mellom industri og natur. Også i Drammen kan man se gamle fabrikkbygninger med nytt interiør. Nytt og gammelt skaper noe sammen, sier Telmo som gjerne tilbake til Drammen for å male igjen.

endre.stangeby@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen