Nyheter

Lundteigen raste mot Bjørnøy: – Helt utrolig provoserende

De lokale ord­førerne syntes stort sett fylkesmannens skisse til nye kommuner var som ventet. Per Olaf Lundteigen (Sp) var på ingen måte enig.

Bilde 1 av 4

– Nå har jeg blitt haugianer jeg, utbasunerte Per Olaf Lundteigen, da han skred fram til fylkesmann Helen Bjørnøy i etterkant av gårsdagens pressekonferanse. der la Bjørnøy fram Fylkesmannens skisse til framtidig kommunestruktur i Buskerud.

– Hans Nielsen Hauge mente at også prestene måtte være ærlige. Jeg synes det er på tide at både Fylkesmannen og folkevalgte snakker sant, tordnet senterpartihøvdingen mot fylkesmann Helen Bjørnøy i etterkant av pressekonferansen på Statens hus i går.

Han syntes det mest provoserende var at Bjørnøy kalte det hele en «demokrati-reform».

– Nå må folk engasjere seg i denne prosessen. Når man ikke engang innleder reformarbeidet med at kommunene først definerer hvorvidt de har et problem – som lar seg løse ved sammenslåing, blir jeg helt matt. Denne klokkertroen på større enheter, må det bli slutt på. Bare se på Ahus, tordnet Lundteigen.

Tydelig anbefaling

I sin redegjørelse ga Bjørnøy klart uttrykk for at man fra Fylkesmannens side mener det er naturlig å etablere en langt større regionkommune rundt Drammen enn i dag. Bjørnøys førstevalg går ut på å slå sammen Drammen, Lier, Svelvik, Sande, Øvre- og Nedre Eiker – samt Røyken og Hurum.

Hvis Røyken og eventuelt Hurum i stedet går for en sammenslåing med Asker, vil hun likevel ikke innstille på noe annet her.

– Om Røyken og Hurum velger hver sin retning, vil jeg be departementet vurdere en grensejustering i Røyken, slik at noe av området inn mot Lier likevel kan inngå i en felles fjordbykommune, sa hun.

Ingen deling

Det store spørsmålet forut for pressekonferansen handlet om Liers uvillighet til å inngå i en framtidig storkommune. Bjørnøy oppfordret Lier på det sterkeste til å gå tilbake til forhandlingsbordet, ellers ville hun måtte anbefale en grensejustering også her. Dette for å sikre en helhetlig og samordnet samfunnsutvikling, både med tanke på den kommende Fjordbyen, ny riksvei 23, Europavei 18, nytt dobbeltspor for tog, ny stasjon og muligens nytt sykehus.

– Dette var ikke overraskende, men det er uaktuelt å dele Lier i to. Vi vet at vi er en stor og robust nok kommune til å klare oss fint alene. Dette med samordnet areal- og transportplan er en heftelse, men vi har lagt inn en sikkerhetsventil, sa Lier-ordfører Gunn Cecilie Ringdal (H), som ikke lot seg skremme av Fylkesmannens forslag.

– Nå skal jeg først i samtaler med Fylkesmannen for å få klarhet i hva disse «grensejusteringene» innebærer. Om hun mener hele Ytre Lier eller bare sykehusområdet.

Ringdals nevnte sikkerhetsventil er for øvrig et punkt i kommunens vedtak om ikke å gå med i noen kommunesammenslåing. Her heter det nemlig at saken kan tas opp til ny vurdering, om forutsetningene endrer seg ved at kommuner på begge sider av Lier går inn for én stor, felles fjordkommune – eller det utvikler seg to store regionkommuner på hver sin side av Lier.

Lite overraskelser

Drammens Tore Opdal Hansen (H) var på sin side fornøyd med at Bjørnøy roste Drammens arbeid for å få dannet en større drammensregion.

– Men Lierstranda er ikke noe tema for meg, det overlater jeg til Fylkesmannen og Lier, sa Opdal Hansen.

Bent Inge Bye (Ap), ordfører i Nedre Eiker, og Ann Sire Fjerdingstad (H), ordfører i Øvre Eiker, mente begge Fylkesmannens forslag var som ventet.

Bye understreket likevel at han håpet også Øvre Eiker ville bli med i retning Drammen, om man gikk inn for sammenslåing.

Demokrati i praksis

– Denne foreløpige skissen er ment som et utgangspunkt for dialog og utveksling av synspunkter, men det er klart at anbefalingene på et eller annet tidspunkt skal tillegges vekt. Fylkesmannen har nå engang fått denne rollen, forklarte Helen Bjørnøy etter pressekonferansen.

Hun syntes Lundteigen tok feil når han kritiserte reformprosessen for å være udemokratisk, siden et flertall på Stortinget tross alt har stemt for reformen.

– Dette ble avgjort av representanter stemt fram av folket. Jeg vil heller si at dette er demokrati i praksis, presiserte hun.

Mer fra Dagsavisen