Nyheter

Lier gikk fra 69 til 106 psykisk utviklingshemmede på ti år

Kraftig økning i antall personer som er registrert med psykisk utviklingshemming.

I 2008 var det registrert 69 personer med psykisk utviklingshemming i Lier. I 2017 var antallet økt til 106 – en økning på 54 prosent. Også andelen registrerte utviklingshemmede i befolkningen i Lier som helhet har økt kraftig i denne perioden: opp 33 prosent fra 2008–2017.

VG har vist at norske kommuner har registrert 3.000 flere psykisk utviklingshemmede enn for ti år siden. Registreringen påvirker hvor mange penger kommunene får fra staten.

Rådmann i Lier Bente Gravdal forteller at antallet personer i Lier som har fått denne diagnosen har økt, men at antallet ikke er høyere enn hos sammenlignbare kommuner i dag.

Ny måte å registrere

– Vår revisor kontrollerer nøye nye personer med diagnosen psykisk utviklingshemmede som vi rapporterer inn. Det kontrolleres hvilken instans som har satt diagnosen og at personen har vedtak om tjenester. Den største årsaken til økningen er at flere av dem som får behandling for sin psykiske helse i kommunen har blitt diagnostisert med psykisk utviklingshemming de siste årene, og dette har vært med på å bidra til økningen. Denne gruppen har også tidligere vært underrapportert da de ikke har vært fanget opp i rapporteringen, sier hun.

Tilskuddet kommunen får fra staten er fra 2019 på 665.000 kroner per person som har psykisk utviklingshemming.

– En positiv utvikling er også at mennesker med psykisk utviklingshemming har bedre helse og lever lenger. Spesielt gjelder dette personer med diagnosen Downs syndrom, sier hun.

Gravdal sier at hun føler seg trygg på at registreringen er i tråd med regelverket, men når det gjelder hvorfor økningen har vært såpass kraftig over en så kort periode, er svaret mer uklart.

– Vi har ikke tatt en grundig analyse for å kartlegge ned på personnivå, konstaterer hun.

Ikke entydig

I Drammen, Nedre Eiker, Hurum og Øvre Eiker har også andelen psykisk utviklingshemmede i befolkningen økt.

I Svelvik, Sande og Røyken, har det imidlertid gått motsatt vei: andelen psykisk utviklingshemmede i disse kommunene er blitt lavere.

Kommunalsjef for helse og velferd i Nedre Eiker, Maria Christina Meyer Schefte, forteller at dette svinger en del fra år til år.

– Hvis vi ser på de siste tre årene, var det i 2016 105 personer med en diagnose innen psykisk utviklingshemming i Nedre Eiker, i 2017 var det 102 personer og i 2018 var det 109 personer. Dette er tall som rapporteres inn 1. januar hvert år, forteller hun.

– Hvorfor svinger det såpass mye fra år til år?

– Det handler blant annet om at noen flytter ut av kommunen og noen flytter inn. Vi har i årevis blitt kontrollert av Buskerud kommunerevisjon, som går inn og har en årlig gjennomgang av at denne registreringen gjøres riktig, svarer hun.

I tillegg til inn- og utflytting, nevner Schefte at spesialisthelsetjenesten har blitt flinkere til å sette diagnoser og at psykisk utviklingshemmede lever lenger enn før som årsaker til at flere har blitt registrerte som psykisk utviklingshemmede de siste årene.

Mer fra Dagsavisen