Nyheter

- Klart vi trenger flere jordmødre

Høyre mener behovet for jordmødre er dekket. - Det er klart det er behov for flere jordmødre i Drammen, fastslår Lin-Merete Carlsen (Ap).

Drammen kommune har to jordmødre som jobber til sammen 1,8 årsverk. De skal sørge for god svangerskapsomsorg for rundt 800 gravide hvert år.

- Det er veldig, veldig dårlig, og det er slett ikke rart det kommer private og etablerer seg, uttalte leder Kirsten Jørgensen i Jordmorforeningen til Dagsavisen Fremtiden i går.

Lin-Merete Carlsen sitter i bystyret for Arbeiderpartiet. Hun er ikke i tvil om at det trengs flere jordmødre i Drammen:

- 1,8 årsverk i en by med over 60.000 innbyggere, er ikke et godt tilbud. Min erfaring er at gravide søker seg til andre instanser, slik som private gynekologer, føde-barsel poliklinikken på sykehuset eller private jordmortjenester, fordi de vet at det er lav kapasitet i kommunen, sier hun.

- Gravide ønsker tett og god oppfølging i svangerskapet, og derfor går de steder hvor de vet de får det. Mange er villige til å betale for en slik oppfølging.

 

Fyller behovet

Mandag skrev Dagsavisen Fremtiden om det private Jordmorteamet, som er i ferd med å etablere seg i byen. Leder av bystyrekomiteen for oppvekst og utdanning, Elisabeth Lindberg (H), tror det er sunt med et privat tilbud, men er klar på at det er kommunen som har ansvaret for å tilby svangerskapsomsorg. Selv om Drammen bare har 1,8 årsverk, mener hun at jordmordekningen er god nok.

- Etter det jeg har fått opplyst, klarer Drammen kommune å tilby timer til dem som henvender seg, og samtidig sikre høy kvalitet på tjenesten, sier hun.

- Kan det være at en del gravide lar være å kontakte helsestasjonen fordi de vet det er stor pågang?

- Jeg håper ikke det. At gravide kontakter helsestasjonen, er den eneste måten vi kan vite om vi klarer å fylle etterspørselen etter jordmortjenester på, svarer Lindberg.

 

Flotte ord

Ap-politiker Carlsen minner om de borgerlige partienes felles budsjett for 2015. Der står det at man ønsker større fokus og økt satsing på forebyggende helsetjenester, spesielt for barn og unge.

- Tidlig innsats er viktig, og det er helsestasjonene som møter familiene i startfasen. Her kan jordmor forebygge mye allerede før barnet er født, og nødvendige tiltak kan settes inn tidlig, sier Carlsen.

- Høyre ønsker økt fokus på forebyggende arbeid, spesielt med tanke på å kutte de store utgiftene man ser i barnevernstjenesten. Men for å gjøre det, må det forebyggende arbeidet bygges opp, før man bygger andre tjenester ned. Det er mange flotte ord, men lite handling.

Mer fra Dagsavisen