Nyheter

Kan få ekstratilsyn etter politisk inngripen

MODUM: Flerbarnsmoren fikk rettens medhold i mer samvær, noe barnevernet i Midt-Buskerud vurderer å anke. Da skrev morens bekjente Morten Wold (Frp) en krass e-post fra Stortinget.

Sammen med varaordfører Ingunn Dalaker Øderud (Sp) har Wold engasjert seg i barnevernets håndtering av en rekke saker i Modum, omtalt i Bygdeposten i sommer. Ankeviljen mot hans bekjente karakteriserer politikeren som dråpen som fikk begeret til å renne over. Moren var av barnevernet tildelt to månedlige timer samvær med ett av barna under tilsyn, men dommen sa hun burde få fem timer i uka - uten tilsyn.

Wold representerer Frp både i kommunestyret og på Stortinget. 2. oktober sendte han rådmann Aud Norunn Strand sin reaksjon fra sin e-postkonto på Stortinget, der han varslet «ramsalt kritikk i media».

I går fikk han kritikk for rolleblanding i Dagbladet, som fanget opp brevet. «Henvendelsen kan vanskelig tolkes som noe annet enn en folkevalgt som prøver å påvirke forvaltningen. Episoden kan også tolkes som at Wold skulket noen samfunnsfagstimer på skolen», skriver avisens kommentator Martine Aurdal i en kommentar ved siden av reportasjen.

- Spontant

Wold tar kritikken med stor ro, men var rask med å beklage at e-posten hadde Stortingets brevhode, ettersom det var i rollen som kommunepolitiker han skrev.

- Mailen var en spontan reaksjon, da jeg fikk vite at man vurderer å anke disse tre timene med samvær per uke. Fordi de ikke får medhold, gir de seg ikke, men skal bruke mer tid og ressurser på å hindre dette lille barnet å ha mer kontakt med sine søsken og mammaen. Når retten så tydelig har talt til fordel for mora, reagerte jeg. Jeg burde fjernet stortingslogoen, men er uansett ombudsmann for mine velgere, og den rollen har jeg tatt på alvor, sier Wold til Dagsavisen Fremtiden.

Familien viktig for alle

Han står fast på at politikere må våge å gå i front når man mener at noe er galt.

- Gjennom flere år har vi som er lokalpolitikere i Modum fått henvendelser fra folk som føler seg dårlig behandlet av barnevernet. Til slutt ble det så pass mange at vi tenkte vi burde gjøre noe med det, og derfor ba vi om folks opplevelser. Mitt ønske er at barnevernet ikke skal la det gå prestisje i saker.

- Tror du det er prestisje som ligger bak anken, og ikke at de med faglig blikk ser et annet barn enn du ser?

- Begge deler er mulig, men her kan ikke barnet uttrykke seg selv, og familien er viktig for alle. Jeg mener det er viktig å ha kontakt med søsken, og det har retten sagt seg enig i. Omkampen det legges opp til er trist for barnet og søsknene, og jeg synes det er galt at vi skal bruke mer tid og penger på noe som kunne vært en rettskraftig avgjørelse nå.

Aldri omgått privat

Selv om han i brevet viser til sin personlige kjennskap til moren, benekter han at de er venner.

- Når du bor på bygda i en forholdsvis liten kommune, så vet de fleste hvem folk er. Dette er ingen personlig venn, men en jeg har visst hvem var fra jeg var en 15-16 år gammel, uten å ha hatt mye å gjøre med henne privat. Jeg støtter meg på det hun har forklart i retten, og det hun og venner av henne forteller til meg. Jeg har ingen barnevernfaglig kompetanse, men i sånne saker tror jeg det kan være godt å bruke sunt folkevett. Etter min og andres oppfatning har barnet behov for mer enn tre timer sammen med sine søsken - og så kan barnevernet mene noe annet.

Han sier det er første gang han griper direkte inn i en sak, og kan ikke huske å ha brukt sin e-post med stortingssignatur på denne måten før.

- Men om ikke jeg som ombudsmann kan sende en henvendelse til rådmannen - hvem skal da gjøre det, spør Wold retorisk.

Vurderer ekstratilsyn

32 ulike enkeltsaker kom opp da de to politikerne ba publikum om lokale eksempler i sommer.

Om det tilsier at Modum kommune er verre enn andre i håndteringen av barnevernssaker, kan ikke seniorrådgiver Ole Bals i Fylkesmannens vergemål, sosial- og barnevernavdeling svare på ennå.

- Vi har ikke grunnlag for å si verken det ene eller det andre. Men vi har sett at det har vært mye aktivitet etter at Morten Wold og varaordføreren gikk ut og inviterte folk til å ta kontakt, og på grunnlag av flere henvendelser har vi bedt om en rapport fra Midt-Buskerud barneverntjeneste.

Mandag ble rapporten levert. Bals har ikke rukket å lese den når Dagsavisen Fremtiden tar kontakt, men bekrefter at den kan få følger.

- På bakgrunn av den vil vi ta stilling til hvorvidt vi vil føre såkalt hendelsesbasert tilsyn i Midt-Buskerud. Det er noe vi åpner etter medieomtale og annet.

- Hvordan vurderer du politikernes inngripen i saker som ankespørsmålet?

- Det vil jeg ikke kommentere foreløpig, vi må se hva dette avstedkommer. Vi ser dette fra flere kanter, sier Bals.

katrine.strom@dagsavisen.no

Ønsker ikke å si noe

Rådmann Aud Norunn Strand ønsker ikke å utdype saken ytterligere overfor Dagsavisen Fremtiden. Og viser bare til svaret hun sendte Wold 9. oktober.

«Jeg legger til grunn at din henvendelse (...) ikke er ment som et forsøk på å påvirke forvaltningens beslutning i en pågående sak», skriver hun der.

Videre påpeker hun at Midt-Buskerud barneverntjeneste har fått medhold i to rettsinstanser om omsorgsovertakelsen av barnet, og at saken fremdeles er til vurdering i forhold til en mulig anke over samværsfrekvensen.

«Dette fra et barnevernfaglig ståsted», skriver hun videre.

I juli hadde Morten Wold (Frp), Ingunn Dalaker Øderud (Sp) og Nina Mjøberg (Ap) et møte med barnevernet. Det igangsatte arbeidet med tipunktslisten om bedre samarbeid, som politikerne behandlet i forrige uke. Etterpå ba barnevernet om ro, for å bygge opp tilliten igjen blant folk.

- De gjør mye bra, men det er også eksempler på at de ikke gjør det riktige, sier Wold, og hadde forståelse for ønsket.

- Burde Wold latt barnevernet «få ro» lenger, etter sommerens runder?

- Jeg ønsker ikke å kommentere det, sier rådmann Aud Norunn Strand.

Mer fra Dagsavisen