Drammen

Helleristninger, krig og barnerov

DRAMMEN: Lesere har gitt og lånt oss gamle utgaver av «Bonde- og arbeiderbladet Fremtiden» fra mellomkrigstiden og til og med fra før 1. verdenskrig.

Av den grunn har Dagsavisen Fremtiden viet hele juli til nytt fra fortiden på disse lokalhistoriske sidene. Noe har tålt tidens tann bemerkelsesverdig godt, annet gir en interessant påminnelse om hvordan samtidens blikk på begivenheter sier mye om tidspunktet da de omtales.

I dag er det intet mindre enn oppfølgingen av et lokalhistorisk skup vi siterer fra: Fredag 8. september 1916 skriver Fremtiden om helleristningsfunnene på Modum, som er et slags speilbilde av funnene på Åskollen - som de fleste av byens skolebarn fremdeles har et forhold til den dag i dag.

«En av vore medarbeidere besøkte stedet, hvor de angivelige helleristninger var set, og det lyktes ham sammen med folk fre stedet at finde etpr av dem i nærhet til Katfos ved Gjeithus.

Senere har to brøtningsarbeidere, Nils Braaten og Ole Rolighet, hvis interesse var vakt ved Fremtidens artikler, fundet to helleristninger i nærheten av Katfos cellulosefabrik. de var begge overdækkede med mose og lyng. Paa foranledning av vore meddelelser i denne sak har en representant for universitetets oldsakssamling, assistent Jan Petersen, idag været på Gjeithus og undersøkt fundene. Vi hadde idag en telefonsamtale med hr. Petersen, som meddelte os at han hadde tegnet helleristningerne. (..)

- De fund som er gjort paa Modum er overordentlig interessante, sa hr. Petersen. De bærer jo ogsaa bud fra mennesker og menneskers liv i den graa oldtid - hele 4000 aar tilbake», skriver avisen.

Alvorlig rumænsk nederlag

En «Sidste melding» med de offisielle tallene meldt fra Sofia, følger etter en bakgrunnshistorie som i grundig opplysningsånd er basert på nyhetsmeldinger fra Bukurest, Berlin, Petrograd, Wien, London og Saliniki:

«Tyske og bulgarske tropper har med storm indtat fæstningen Tutrakan».

Bukurest melder: «Det tirsdag utseendte komminiké melder at ved vor besættelse av Jarostfjeldet erobret vore tropper 16 kasser, indeholdende dumdumkuler. Paa sydfronten har vi avvist alle angrep paa Tinturkaj (Tutrakan).»

Dette er dramaturgisk genialt helt enkelt satt opp mot meldingen fra Berlin: «Paa Balkankrigsskuepladsen har de seirrike tyske og bulgarske styrker ved stormangrep indtat den sterkt befæstede by Tutrakan. (..) Rumænerne led dessuten store blodige tap.»

Og den offisielle melding lyder:

«Officielt meldes fra Sofia, at Tutrakan faldt torsdag eftermiddag kl. 2 1/2. Der er hittil fanget 400 officerer og 21.000 soldater, men den endelige optælling av bytet foreligger ikke. Over 100 kanoner er tat, deriblandt et batteri, som blev stjaalet fra bulgarierne efter Balkankrigen.

Rumænierne hadde overordentlig mange døde, en mængde soldater omkom ogsaa da de forsøkte at svømme over Donau.»

Brand under begravelse

Ikke fullt så dramatisk, men svært uheldige var også de som de sørgende over grosserer Bruun, i en konsis notis fra Skien:

Like efterat likfølget ved grosserer Bruuns begravelse idag hadde forladt sørgehuset, som begravelsen fandt sted fra, gik der ild i sørgefloret i det værelset som kisten hadde staat. Ilden bredte om sig med rivende fart, og mens begravelsen foregik stod villaen i lys lue. Den ligger i Brekkebyen.

Villaen brændte ned.

Hjem igjen:

Drammen Sykehus og fødselshjemsaken får også en interpellasjon fra Betzy Kjelsberg til bystyret, i en ellers rikholdig avis.

«Efter at bystyret igaar hadde behandlet de paa kartet opførte saker forlangte fru Kjelsberg ordet ang. spørsmaalet om kommunalt fødselshjem. Hun vilde forespørge om det virkelig var saa det forlød at formandskapet mente, at Drammen sykehus vilde gi plads til fødende kvinder. Hvis det er saa er det det glædeligste, ti Drammens sykehus er et av de bedste i landet saavel hvad lægehjelp som utstyr andgaar.

Ordfører, overlæge dr. Lied: Det forholder sig slik, at alle som trænger hjælp kan la sig indlægge paa sykehus (...) For det økonomiske spørsmaal blir altid paa en eller anden maate ordnet. Hittil har sykehuset, mig bekjendt, aldrig bortvist nogen som trængte bistand. Hvis det er sket alikevel er det uten mit vidende.

Fru Kjelsberg erklærte sig tilfreds med hr. Lieds oplysninger.

Mer fra Dagsavisen