Annonse
SEILBÅT: Over ni uker gjennom sommeren har Rett Fram Opplevelser med seg barn og familier på seiltur. De arrangerer også tur til Tusenfryd.

– Hadde folk visst hvor vondt det gjør å ikke ha råd til sommerferie, hadde alle engasjert seg

Noen barn vet ikke hva de skal si når de blir spurt om hva de har gjort i ferien. Rett Fram Opplevelser vil skape sommerminner for alle.

Annonse
Lokale nyheter

 

– Hadde folk visst hvor vondt det gjør å ikke ha råd til sommerferie, hadde alle engasjert seg for denne saken, sier Ronny Johnsen. Han er organisasjonsleder for Rett Fram Opplevelser, som tilbyr helt gratis aktiviteter til familier og barn som ikke har råd eller mulighet. Da han ble pappa omtrent samtidig som hans egen far fikk kreft i 2012, var det støtet som fikk ham til å gjøre alvor ut av ideen han lenge hadde hatt.

– Når ungen skrek og ikke fikk sove om natta, satt jeg meg ned, tenkte, og researchet behovet, forteller Johnsen.

Drammen er verst

Johnsens undersøkelser viste at behovet for en organisasjon som Rett Fram Opplevelser var «ekstremt».

– Omtrent 3000 barn lever under fattigdomsgrensa i Drammen. Vi er landets verste på fattigdom, så behovet er enormt, sier Johnsen.

Tall som Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) lanserte tidligere i år, viser faktisk at Drammen er på fattigdomstoppen, foran Oslo og andre norske storbyer. 17,7 prosent av barna i Drammen lever under fattigdomsgrensa. Barnefattigdom måles ut ifra om hvorvidt familien har en inntekt på 60 prosent lavere enn det som er medianinntekten i landet som helhet.

– Sommeren er ekstra ille for disse familiene og barna. Det er en enorm påkjenning å ha null kroner på kontoen når kalenderen viser 25. juni. Det kan bli så ille som at barna får problemer når de skal fortelle hva de har gjort i sommer på skolen i august, og begynner å lyve, sier Johnsen.

Sommeropplevelsene

Den første seilturen med Rett Fram Opplevelser ble tatt sommeren 2014. Organisasjonen tilbyr aktiviteter hele året, men har ekstra stort opplegg gjennom sommeren.

– I år har vi ni uker med daglige seilturer. Da seiler vi, har piknik og bare koser oss. I tillegg er det fire utflukter til Tusenfryd. Det er forskjellige barn og familier hver dag i disse ni ukene, så det er en del som kommer seg ut, forteller Johnsen.

Typiske sommeraktiviteter for barn kan være svært kostbare. Et raskt søk viser at man må betale 4.000-5.000 kroner for en rideleir og 1.500 kroner for fotballeir.

– Jeg brukte halvannet år på å spørre familier hva de virkelig ønsket seg. Svaret var ikke fritidsklubber og brettspill, men opplevelser de kunne se tilbake på som familie. Da fant vi ut at seilturer var den beste ideen, forteller Johnsen.

Gjesteboka motiverer

Alle midlene til Rett Fram Opplevelser kommer fra bedrifter og andre som ønsker å støtte. Johnsen forteller at det ligger mye hardt arbeid bak det å få satt seilbåten på vannet.

– Men det som motiverer meg er det som blir skrevet i gjesteboka vi har. Folk skriver ting som at det er den beste dagen i hele deres liv, og at de er evig takknemlige. Det motiverer, forteller Johnsen.

 

Annonse