Nyheter

Går til sak mot Gulskogen senter-bedrifter om nødvendig

Etter oppsigelsene og permitteringene ved Gulskogen senter, får regionkontorleder Lena Reitan i Handel og Kontor stadig spørsmål om hvordan folk kan være så rettsløse i Norge i 2018.

Bilde 1 av 2

– Vi har vel knapt sett noe bedre eksempel på hvor viktig det er at folk organiserer seg, enn dette som har skjedd på Gulskogen senter den siste tida. Som organisasjon kan vi ta slike saker helt til retten om nødvendig, uten at den enkelte behøver å betale en krone – det har de allerede betalt for gjennom medlemskontingenten, forklarer Lena Reitan, regionkontorleder for Handel og Kontor (HK) Østlandet Sør.

Hun er helt enig med advokat Bjørn Jacobsen, som fortalte om flere juridiske betenkeligheter ved permitteringene og oppsigelsene på senteret – til Drammens Tidende onsdag.

Han mente blant annet at setningsskader, på grunn av kjente grunnforhold, ikke kan regnes som noen uforutsett hendelse på linje med krig, flom eller jordskjelv, at permittering bare skal benyttes ved forbigående behov for bemanningsreduksjon – og at hovedregelen for nedbemanning og permittering er at man må se hele bedriften under ett. Dette siste betyr at en arbeidstaker, med lang ansiennitet, som mister jobben på Gulskogen kan fortrenge en ansatt med kort ansiennitet et annet sted i regionen.

Ikke over

– Vi har fått signaler om at flere ønsker at vi forfølger dette videre juridisk. Det er dette dagens møte med de ni oppsagte medlemmene fra Meny fredag handler om, sier Reitan til Dagsavisen Fremtiden.

Med klarsignal fra medlemmene, vil HK i så fall avtale forhandlingsmøter med arbeidsgiver – på vegne av hvert enkelt medlem. Kontorlederen er ikke i tvil om at deres ni medlemmer har krav på videre jobb i Meny-butikker i overkommelig reiseavstand ut ifra den enkeltes muligheter og behov. Skulle man ikke komme til enighet, blir neste steg å ta ut søksmål.

– Vi mener grunnlaget for oppsigelse ikke er der, helt i tråd med advokat Jacobsens innsigelser, stadfester Reitan.

Risikerer omdømmet

Hun håper Gulskogen-saken for alvor vil vise ansatte i varehandelen hvor utsatte de er uten et fagforbund i ryggen, og ber flere om å organisere seg – slik at de kan kreve at flere arbeidsgivere inngår tariffavtaler.

– Vi har noen få medlemmer på Elkjøp og XXL også, og vi vil gjøre hva vi kan for dem – men uten tariffavtaler er det begrenset. Vi håper i hvert fall å få gjort om permitteringene til oppsigelser, for uten dette kan de til og med miste retten på dagpenger fra Nav, forklarer Reitan.

Hun kan ikke skjønne hvordan de stengte butikkene på Gulskogen tør å risikere omdømmet sitt, ved ikke å gjøre mer for sine ansatte.

For ordens skyld: Meny, som er den eneste av de 13 butikkene med tariffavtale, har snudd med hensyn til Fernanda Maria Reis (59), som Dagsavisen Fremtiden skrev om 28. november, og en jevngammel kollega. Drammens Tidende meldte i går at de har fått muntlig beskjed om at de er sikret fortsatt jobb i Meny-kjeden.

Mer fra Dagsavisen