Gaming tar over for leselysten – Marie håper denne konkurransen kan snu trenden

I fjor leste kommunens barn 4650 bøker i løpet av sommeren. I år vil Marie Alming slå rekorden.

Hvem: Marie Alming (36)

Hva: Barne- og ungdomsbibliotekar på Øvre Eiker bibliotek.

Hvorfor: Leder den digitale lesekampanjen Sommerles.no på Øvre Eiker bibliotek.

Kan du fortelle litt om Sommerles.no?

– Sommerles er en nasjonal lesekampanje for barn fra 1. til 7. klasse, som skal motivere barna til å lese i sommerferien, når de ikke er på skolen. Kampanjen er utviklet av Vestfold og Telemark fylkesbibliotek og firmaet Snuti ANS. I år er det Viken fylkesbibliotek som koordinerer lesekampanjen.

Hvorfor gjøres en slik kampanje?

– Den skal bidra til å få barna til å lese, også utenom skoletid. Og på den måten bli bedre lesere. Jeg har jobbet flere år i skolebibliotek, og det er et generelt ønske at barna skal ha leselyst og bli gode lesere. Vi ser at det dabber litt av, det går litt nedover med lesingen, som har fått konkurranse av for eksempel spill. Denne kampanjen jobber direkte mot at det er gøy å lese, og at vi må starte så tidlig som mulig! Sommerles.no så dagens lys allerede i 2012, og barn i Øvre Eiker var med første gang i 2017. For hvert år har engasjementet økt med et stadig stigende antall deltakere. I fjor var hele 450 av kommunens barn med på lesekampanjen, og til sammen leste de over 4650 bøker i løpet av sommeren. Vi gleder oss til å slå denne, med nye rekorder i år.

Hva er tilbakemeldingene dere får – fra elever, lærere og foreldre?

– De elevene som har vært tidligere, og som vi har snakka med er veldig gira når vi nå starter opp igjen. Vi så allerede etter første dag at det var mange som hadde meldt seg på og allerede var godt i gang. Og vi har fått gode tilbakemeldinger fra foreldre, til både passe ivrige barn til de som gjerne skulle hatt en lesekampanje hele året. Også lørere er fornøyd med en slik lesekampanje. Vi har vært rundt i en del klasser, og både lærere og elever er positive til at vi kommer på besøk og snakker om Sommerles.no.

Hvordan foregår denne lesekampanjen rent konkret/praktisk?

– Lesekampanjen foregår på nettsiden sommerles.no. Der samler barna poeng for hver side de leser, svarer på oppgaver, ser hva venner leser og tjener opp digitale trofeer. Poengene kan de også bruke til å hente ut premier på biblioteket i Hokksund. På nettsiden kan barna dessuten følge en spesialskrevet fortelling av forfatter Mari Moen Holsve.

Kan en kampanje som dette bidra til mer enn å øke leserferdighetene blant elevene?

– Ja, for eksempel mellom de unge og oss som jobber i biblioteket – dette er et fint møtepunkt, de må komme innom å få premier og finne bøker på biblioteket. Vi er flere kolleger her som gleder oss til å treffe arna, snakke med dem, høre om hva de liker å lese. Det kom en hel liten gjeng innom her om dagen. De opplever kanskje også at dette er sosialt på flere måter, de gjør noe sammen med venner, både digitalt og ved at de kommer sammen til biblioteket.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Et godt spørsmål, leser ganske mye, men jeg drar fram en barnebok: «Momo, eller kampen om tida» av Michael Ende, som jeg leste på barneskolen. Jeg er veldig glad i Ende, hans fortellerevne og gode fantasi. Boka kan leses av barn og

Hva gjør deg lykkelig?

– Vi har nettopp fått en valp på åtte uker, en Yorkshire Terrier, så nå er det to hunder i huset. Jeg blir glad av dem, og å følge med på alt det rare de finner på.

Hva har du savnet mest under koronakrisa?

– Jeg savna mest de daglige, faste rutinene. Den største overgangen var at jeg ikke skulle gå på jobb som vanlig, og å tenke gjennom alt på nytt.

Hvem er din barndomshelt?

– «Kritt og Klara», en tegneserie som i en periode var i Aftenposten. Jeg hadde lyst til å være Klara som hadde en spøkelsesvennsom Kritt. Men det var jo dessverre ikke mulig. En fin tegneserie, passe pedagogisk og bra.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da spiser jeg ekstra god mat. Jeg er veldig glad i iskrem, så da blir det en som er ekstra god, og kanskje litt for mye.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg lett blir stressa, og da blir jeg ikke så hyggelig – jeg får litt sånn tunnelsyn. Det er jeg ikke så glad i.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller imot?

– For dyrs rettigheter. Det er jeg veldig opptatt av, og det har bare økt etter at jeg selv fikk dyr.

Er det noe du angrer på?

– Ja, det er jo klart man angrer på ting. Kanskje at jeg har vært litt feig eller at jeg har sagt ja uten å tenke meg om.

Hvem ville du vært isolert med?

– En veldig god venn, Anne Karen, skulle det være gøy å sitte i isolasjon med.