Nyheter

Fyller scenen 8. mars

Sterke kvinner fyller scenen på Den internasjonale Kvinnedagen i Drammen.

For sjuende år på rad inviterer Interkultur til en gratis markering av den internasjonale kvinnedagen 8. mars på Union Scene. Markeringen på Union Scene skjer på kvelden, etter 8. mars-toget og festmøtet som arrangeres av 8. mars-komiteen i byen. Arrangementet har tradisjonelt sett vært svært populært, med rundt 800 besøkende hvert år.

I år åpnes arrangementet kl. 17.00 med servering av internasjonal mat som lages av lokale foreninger, før sceneprogrammet begynner kl. 18.00.

Programmet punkt for punkt kvinnedagen 8. mars 2020 Drammen.

Drammenseren Ayse Koca er årets konferansier, og den som vil geleide publikum gjennom alt som skjer på scenen denne kvelden.

Kveldens program åpnes av ordfører Monica Myrvold Berg, før det blir alt fra samfunnsengasjert slampoesi, til fyrig flamencodans, og en reise til musikken fra 70-tallets Angola med Miss Tati og hennes storband. Arrangøren har også invitert to lokale damer med sterke meninger til å holde hvert sitt innlegg om en sak som engasjerer dem. Journalist og forfatter Oda Rygh vil snakke om kvinner og privatøkonomi, mens politiker Rose Jahanfarah vil snakke om hvordan det er å være ung kvinne som deltar aktivt i samfunnsdebatten. DJ Nina avslutter kveldens program for dem som vil runde av kvelden på dansegulvet.

LES OGSÅ: "Oda, penger er faktisk litt viktig"

Som enda en ny forgrening av Miss Tatis forunderlige verden krøp hennes Angola70 først fram som et bestillingsverk på en svett klubb i fjor. Musikken tar publikum med til hennes foreldres hjemland Angola. Landet var en portugisisk koloni i 400 år, og bærer fortsatt preg av den 27 år lange borgerkrigen mellom 1975-2002, som er grunnen til at Miss Tatis foreldre endte opp i Portugal. Det ble lagt ned forbud mot å snakke de angolanske nasjonalspråkene kimbundu og umbundu under den lange kolonitiden. Med sitt Angola70 tar Miss Tati tilbake makten gjennom sitt musikalske mandat og synger på både portugisisk og de angolanske språkene. Sammen med et knippe Bergens-musikere utforsker hun sine røtter og den mest dansbare siden av den angolanske popmusikken, med enkelte avstikkere til nabolandet Kongo.

* Hanne Tveter regnes som Norges fremste vokalambassadør i landskapet mellom latinsk, spansk og norsk tradisjonsmusikk.

* Slampoet Asha Abdullahi, 21 år gammel, født og oppvokst i Oslo med bakgrunn fra Somaliland. Asha skriver om alt fra egen oppfatning av seg selv til store samfunnsproblemer og sammenhenger.

* Oda Camilla Nordhagen Rygh er forfatter, skribent og journalist som bor i Drammen. Oda er utdannet samfunnsviter fra University of Edinburgh, med interesse for blant annet sosialt utenforskap i et livsløpsperspektiv, sosiale holdninger, barns rettigheter og velferdssystemer. Hun har jobbet som journalist og skribent siden 2010. 8. mars kommer hun for å snakke om et tema som engasjerer henne: kvinner og privatøkonomi.

LES OGSÅ: – Skjønnhet falmer. Invester litt selvtillit og identitet i noe mindre flyktig!

* Rose Jahanfarah er en av Drammens yngste politikere og sitter i kommunestyret som politiker for MDG. Hun ble et kjent navn da hun i 2019 tok initiativ til og ledet skolestreikene for klima i Drammen. 8. mars kommer hun for å snakke om et tema som engasjerer henne: hvordan det er å være ung, flerkulturell kvinne som deltar i samfunnsdebatten!

DJ Nina is from Norway, but has lived in many corners of the world. She is inspired by everything with a good rhythm and will make sure to take you on a musikal journey to hot and sunny places with nothing but good vibes.

* Chaneki Flamenco Ensemble består av tre profesjonelle flamenco-artister: danser, sanger og gitarist. Uttrykket er spontant, preget av improvisasjon og temperament. Gruppen kan også bookes i utvidet utgave med flere dansere og perkusjonist.

Gratis inngang og åpent for alle.

Les avisens lørdagsportrett med Susanne Kaluza fra Drammen: Det er bare å gønne på

Mer fra Dagsavisen