Nyheter

Fikk ikke ta mobilene

DRAMMEN: Et år før kunnskapsministeren truer med å ta 
mobilene ut av 
klasserommet, prøvde Galterud skole det samme. 
Nå har skolen snudd.

Det var i VG på torsdag at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tok et oppgjør med det han kalte «restene av den rødgrønne koseskolen». Blant flere presiseringer han ville gjøre i Utdanningsdirektoratets sentrale retningslinjer, var følgende: Skolen kan om de ønsker det fastsette at alle mobiler skal leveres inn ved skoledagens start, og returneres til elevene på slutten av dagen.

- Mange lærere og rektorer opplever at de ikke har de verktøyene som er nødvendige for å opprettholde et godt læringsmiljø. Det rydder vi opp i nå, sa Røe Isaksen til VG.

Fikk ikke lov

Galterud ungdomsskole var en av dem som var tidlig ute med et slikt oppgjør. Økt mobbing, stygg språkbruk, bilder på avveie og elever som ikke forsto konsekvensen av å henge ut medelever på nett var bakgrunnen for at rektor ved Galterud skole, Lillian Eilertsen, ville innføre mobilforbud ved skolen i fjor høst.

Dagsavisen Fremtiden skrev om forslaget, som ble vedtatt med et solid flertall da det ble lagt fram for Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved skolen.

Alle elever skulle nektes mobiltelefon i skoletiden. Men slik gikk det ikke.

- Før vi skulle innføre forbudet, henvendte vi oss til Fylkesmannen for å sjekke lovligheten av å samle inn telefonene på morgenen og dele ut ved skoledagens slutt. Svaret var at vi ikke hadde mulighet til å gjøre det, sier fungerende rektor på Galterud, Jan Dag Michalsen.

- Må forstyrre først

- Vi har forholdt oss til Utdanningsdirektoratets tolkning av regelverket fra 2012, som sier hva slags tiltak skolen kan iverksette. Vårt svar til Galterud var i henhold til dette, sier Vibeke Norheim Holm, seniorrådgiver for oppvekst og utdanning hos Fylkesmannen i Buskerud (se faktaboks).

Tolkningen sier kort oppsummert at en forstyrrelse må skje før man kan inndra en elevs telefon.

- Men til VG sier Røe Isaksen at det skal være lov?

- Vi har sett en uttalelse i avisen. Om det kommer en endring av lovtolkningen, vil vi forholde oss til det, og endre det vi tidligere har skrevet, sier Holm.

Tar dem i gymmen

Etter avtale med FAU innførte Galterud likevel rutine på å samle inn mobilene før alle gymtimer. Etterpå leveres de ut så fort det er praktisk mulig.

- I disse timene er elevene mye alene uten lærer til stede. Vi gjør det er to grunner: For at elevene ikke skal oppleve ubehagelige situasjoner, og fordi vi ikke kan garantere at mobiler ikke forsvinner. Det er jo i elevenes interesse også, sier Michalsen.

Selv om det var stemning for å ha strengere regler, har skolen nå snudd mobil til en ressurs i mange timer. I fag som kunst og håndverk brukes den som kamera, til temaoppgaver og filmprosjekter.

- I andre timer brukes mobilen som pedagogisk verktøy ved hjelp av gode programmer. Den kan være mentometerknapp, og er effektiv til gloseprøver, forteller rektor Michalsen.

Ellers beholdt skolen reglene de hadde fra før: Elevene får ikke ringe eller være på nettet med telefonen i skoletiden, men får spille spill og høre musikk i friminuttet. Ellers skal den være i lomma, sekken eller låst inn i skapet.

- Hvordan fungerer reglene nå?

- Som alle regler for alle grupper må det stadige gjentakelser til. Mobilen er nærmest en del av kroppen på ungdommer.

Og ingen klager på inndragning av mobil, skal vi tro rådgiverne hos Fylkesmannen.

- Ingen her kan huske å ha fått noen sånne klager, sier Vibeke Norheim Holm.

katrine.strom@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen