Nyheter

- Et tankekors for Ap

DRAMMEN: Fagforeningens arbeid virker, mener Lise Christoffersen (Ap). Hun vil se nærmere på sosial dumping i byggebransjen, og innrømmer et ansvar.

- Det er et tankekors at det vi gjorde for å forenkle hverdagen for småbedrifter mens vi satt i regjering, nå kan ha uheldige konsekvenser, sier Lise Christoffersen litt overraskende over bordet.

Fjerningen av revisjonsplikt og andre velmente tiltak kan være blant årsakene de svakeste i arbeidslivet nå møter i svingdøra - skattebetalere som selv Nav lukker døren for.

Hun har nettopp hørt noen av historiene Helge Breistein, leder for Byggfag i Drammen, kan fortelle fra sitt arbeid med utenlandske arbeidstakere som han i større grad enn før organiserer gjennom målrettede tiltak. Før helgen hjalp han et bosnisk medlem med såkalt nødhjelp fra Nav: 688 kroner onsdagen før 1. mai. Mannen har verken fått lønn eller dagpenger siden februar, fordi han mangler korrekt oppsigelse fra en bedrift som nå er begjært konkurs etter flere saker.

- Kanskje er det for lett å starte bedrift i Norge i dag, sier Breistein om gjengangerne.

Vil organisere flere

- Oppegående tillitsvalgte ute på arbeidsplassene er det som virker aller best mot sosial dumping, sier Lise Christoffersen, som brukte det meste av sin 1. mai-tale i år til å snakke om nettopp sosial dumping.

I går møtte hun fagforeningen Byggfag som organiserer bygningsarbeidere i Drammen og Bærum. Som Dagsavisen Fremtiden skrev om 30. april, har denne avdelingen i Fellesforbundet siden i høst jobbet aktivt med å rekruttere spesielt litauiske bygningsarbeidere. Målet er både å komme de useriøse aktørene som de mener sverter hele bransjen til livs, men også å sikre framtidig rekruttering til yrker som i stor grad trues av billig importert arbeidskraft.

Arbeidet klubben gjør imponerer Christoffersen, som er godt kjent med effekten av lokalt grasrotsarbeid. Den tredje handlingsplanen mot sosial dumping kom i juli 2013, og i sin gjennomgang av de to foregående rapportene har FAFO påvist at skolerte tillitsvalgte og flere organiserte arbeidsgivere er vel så vesentlig som strengere regler og sterkere arbeidstilsyn.

Lunken holdning

- Hele den norske velferdsmodellen hviler på trepartsmodellen der partene i arbeidslivet er aktive. Smuldrer grunnlaget opp, rammer det alle, sier Christoffersen, og understreker viktigheten av at tillitsvalgte får innsyn i prosesser og har mulighet til kollektivt søksmål, slik at det ikke henger på den enkelte arbeidstaker å reise sak.

I morgen møter LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund Aps fraksjon i arbeids- og sosialkomiteen. Christoffersen tror NHO kan ta en enda synligere rolle, og legger ikke skjul på at hun synes regjeringen er vært lunken i sin oppfølging av dette feltet.

- Hva vil du gjøre videre for å bedre situasjonen?

- Min jobb er å reise saker i Stortinget. For 14 dager siden debatterte vi et tipunkts opprop om situasjonen i transportnæringen, stilt av blant annet meg.

Hun planlegger også et møte med byggenæringens landsforening og Fellesforbundet sentralt.

- Vi må stille krav til det øverste leddet i kjeden, ved å innføre et krav om maks antall underleverandører, og stille dem solidarisk ansvarlig. Det offentlige må være tydelige på at dette kreves i alle anbud. Og til sist har du og jeg også forbrukermakt, sier Christoffersen.

- Se på luftfart, når selskap setter ut ansattes oppgaver og kjøper dem inn fra underselskaper eller tvinger dem til å bli selvstendig næringsdrivende: Det er fagforeningsknusing og profittjag som rammer alle i siste instans, sier hun.

- Sannheten er at sosial dumping øker i omfang i stedet for å reduseres, sier Breistein.

katrine.strom@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen