Nyheter

Derfor streiker de

Forhandlingene mellom LO Stat og Spekter brøt sammen natt til torsdag. Det står om kompetansekrav.

71 lokførere er per torsdag tatt ut til streik. Det rammer Oslo og Akershus-området hardest, og har allerede ført til forsinkelser for reisende mellom Drammen og Oslo.

Krangler om utdanning

Streiken dreier seg om Norsk Lokomotivmannsforbunds krav om en statlig godkjenning av utdanning av lokførere.

– Uten å sammenligne bussjåfører og lokførere for øvrig, kreves det jo et statlig regulert sertifikat eller førerkort for bussjåfører. De samme reglene gjelder enten du kjører buss i Oslo eller Stavanger – en slik regulering finnes det ikke for lokførere i dag, og det er det vi vil ha, sier leder i Norsk Lokmannsforbund, Rolf Ringdal.

Lokførere trenger ifølge Ringdal kun fire-fem uker med grunnopplæring, og det er opp til hver arbeidsgiver å utstede et sertifikat. Forbundet vil slå fast kravet om utdanning i tariff.

– Vi er redde for at kompetansen vår skal bli konkurranseutsatt, sier Ringdal.

Spekter: – Feil sted

Arbeidsgiverforeningen Spekter, som representerer NSB og CargoNet, vil ikke gå med på å tariffeste krav til kompetanse.

– En slik regulering må myndigheter og tilsyn ta seg av, og det hører ikke hjemme i en tariffavtale. Det vil i praksis gi forhandlings- og streikerett på kompetansekrav hvis det skulle vært i tariffavtalen, sier Gunnar Larsen, direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i Spekter.

– Vi er helt enige i at det er ekstremt viktig med sikkerhet, og at det bør stilles kompetansekrav. Poenget er at tariffavtalene er feil sted å gjøre dette på, sier han.

Rolf Ringdal i Norsk Lokmannsforbund forteller at de er klare til å fortsette streiken.

– Nå er det arbeidskamp som gjelder. Vi trapper om nødvendig opp neste uke, sier Ringdal.

Rolige reisende

Motet var oppe blant de reisende fra Drammen i går.

En rekke avganger på linje L13 mellom Drammen og Dal er innstilt. I tillegg var det enkelte forsinkelser i går morges. Gunnar Pedersen bor i Stavanger men jobber i Drammen. Toget til Oslo var noen minutter forsinket, men det tok han med knusende ro.

– Jeg har slutta å irritere meg over forsinkelser på toget. Hvis det er noe jeg har lært meg, er det å ta det med ro og bruke den tida jeg trenger, sier Pedersen.

Mats Vatne er elev i Oslo og pendler med toget.

– Det er ikke så ille. Jeg regner alltid 30 minutter ekstra i tilfelle det blir buss for tog. Det er det ikke mange andre som gjør da, jeg kan merke det på klassen iblant, sier han.

Mer fra Dagsavisen