Nyheter

– De minste lider mest når man må vente

Rådmannen foreslår ingen midler til å videreføre lavterskeltilbudet Familiehjelpen på Fjell i neste års budsjett. Det får flere til å reagere.

Siden oktober i fjor har familier og barn på Fjell kunnet gå til Familiehjelpen og få hjelp på dagen. Etter nyttår kan det forsvinne for godt.

– Det er de minste barna som lider mest når man må vente lenger på hjelp, sier familierådgiver Øistein Aschjem.

I økonomiplanen for 2017 er ikke Familiehjelpen på Fjell nevnt i det hele tatt, hvilket betyr at det ikke settes av penger til å videreføre tilbudet. Familiehjelpen ligger vegg i vegg med helsestasjonen på Fjell, og har vært et sted hvor familier og barn kan henvende seg for å løse konflikter, få hjelp til grensesetting og skolebarn har fått såkalt «psykologisk førstehjelp.» Tilbudet har vært en del av «Fjell 2020»-satsingen.

Sterke reaksjoner

– Dette vitner om en svært kortsiktig tankegang, står det blant annet i kronikken som sto på trykk i Dagsavisen Fremtiden 17. november. Den er signert diakon Signe Myklebust i Fjell menighet, samt fagpersoner innen barn og oppvekst. En av dem er familierådgiver Øistein Aschjem, som også er initiativtaker til ressursgruppa «Redde små» som jobber for å bekjempe omsorgssvikt og overgrep mot barn.

– Motivasjonen til å jobbe med et problem er gjerne av kortvarig karakter. Jo flere ganger man føler man mislykkes som familie eller forelder, jo høyere er terskelen for å oppsøke hjelp. Dessuten kan det være lange ventelister hos andre instanser som BUP og Familievernet, sier Aschjem.

Han mener det i alle kommuner bør være flere tilbud, men at et sted å oppsøke hjelp umiddelbart, er uvurderlig.

– Familier som har problemer trenger hjelp med en gang., sier han.

– Målet er å beholde

Masud Gharakhani, gruppeleder i Drammen Arbeiderparti, var en av dem som reagerte da Signe Myklebust presenterte høringssvaret om Familiehjelpen i formannskapet.

– I vårt budsjettforslag har vi som mål å opprettholde familiehjelpen. Jeg reagerte også på at tilbudet ikke var nevnt i rådmannens budsjettforslag overhodet, derfor var det bra at formannskapet ble orientert av andre, sier han.

Tar med seg erfaringene

Leder for Senter for oppvekst i kommunen, Hugo Limkjær, skriver i en e-post at han forholder seg til de rammene rådmannen legger for virksomheten. Han opplyser om at Familiehjelpen skal brukes som inspirasjon.

– Erfaringene fra familiehjelpen vil brukes til å videreutvikle forebyggende helsetjenester for barn og unge i Drammen. Familiehjelpen har vært et spennende lavterskeltilbud som har blitt godt mottatt på Fjell.

Mer fra Dagsavisen