Nyheter

Ber foreldrene ta ansvar

SVØMMEUNDERVISNING: Barn med minoritetsbakgrunn er mer utsatt for druknings-ulykker. Kultur går foran sikkerhet, og foreldre nekter barna sine å delta i svømmeundervisning.

Barn holdes unna svømmeundervisning og det betyr at man er langt unna kunnskapsløftets intensjon om at alle fjerdeklassinger skal være svømmedyktige.

NRK Østafjells skrev i går at spesielt jenter er vanskelig å få med på undervisningen, enten de selv nekter å bli med eller at de ikke får lov av sine foreldre til å delta i undervisningen.

- Nå må foreldrene være sitt ansvar bevisst, sier Venstrepolitiker Yousuf Gilani.

- Dette har vært et problem bestandig for barn og unge med minoritetsbakgrunn.

- Nå må foreldrene ta ansvar. Sikkerheten til barn må alltid gå foran. Skylder foreldre på kultur eller religion så blir det altfor lett, sier Gilani.

Drukningsulykker

Senest i sommer druknet 13 år gamle Samim Akram fra Drammen under en ferie i Tyskland. Han kunne ikke svømme.

Gilani mener nå at et godt samarbeid med skole og kommune kan bidra til at flere lærer seg å svømme.

- Man må være helt ærlig å si at mange av foreldrene til barn med minoritetsbakgrunn heller ikke kan svømme.

Vann og svømming er en aktivitet som mange av foreldrene ikke har noe som helst forhold til. Derfor er vi helt avhengig av at skolen fortsetter den flotte jobben de gjør for å tilrettelegge for svømmeundervisning, sier han.

Det er ikke bare foreldre som nekter barna sine å gå i vannet som er et problem. Det er også en stor andel av skoleungdom som selv nekter å delta i undervisningen av forskjellige årsaker.

Hjem-skole-samarbeidet

Uavhengig av årsak mener Gilani at Hjem-skole-samarbeidet kommer til å bli veldig viktig i årene som kommer.

- Jeg håper at samarbeidet mellom hjem og skole kan utvikle seg og at det blir lagt vekt på svømmeundervisning. Det handler ofte om bevisstgjøring og der er et slikt samarbeid utrolig viktig.

Litt flåsete kan du si at når 70 prosent av jordens overflate er dekket av vann så kan ikke svømmeundervisning bortforklares med kultur eller religion, sier Gilani.

Mer fra Dagsavisen