Nyheter

Bare menn kan bli ordfører

Det finnes bare én kvinnelig ordførerkandidat i Drammen. Partiet hennes har ikke vært i bystyret på 16 år.

– Én kvinne blant 11 ordførerkandidater er ikke bra nok, fastslår likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

– Kjønnsfordelingen ellers i lokalpolitikken er godt balansert i Drammen, og det bør gjenspeiles blant toppkandidatene.

Både Høyre, Frp, Venstre, KrF, Ap, SV, Miljøpartiet De Grønne, Rødt, Drammen Byliste og Partiet De Kristne stiller med mannlige toppkandidater. Det eneste partiet som har satt en kvinne på topp er Sp.

– Det er et viktig demokratisk prinsipp at de som skal styre og bestemme på våre vegne, representerer dem vi er. Da er det viktig at også kvinner står på toppen av partilistene, mener Ørstavik.

Drammen nest dårligst

Dagsavisen Fremtiden har sjekket kjønnsfordelingen blant ordførerkandidatene i de ti mest folkerike kommunene i landet. Fredrikstad har lavest kvinneandel med én kvinnelig toppkandidat og 12 menn.

Deretter kommer Drammen og Bærum, som begge har én kvinne blant 11 ordførerkandidater. I andre enden av skalaen er Tromsø med seks kvinner og fem menn, og Oslo med åtte kvinner og ni menn.

Sp har ikke vært representert i bystyret i Drammen siden 1999, og det er lite som tyder på at ordførerkandidat Marianne Lundteigen vil klare å komme inn ved valget til høsten.

Selv om Sp har kvinner både på første- og andreplass, er kjønnsfordelingen blant de øvrige listekandidatene skjev. Med 21 prosent kvinner på lista, har Sp lavest kvinneandel av alle partiene.

Nest dårligst er Frp, som har 35 prosent kvinner på sin liste. Ordførerkandidat Jon Helgheim, har ikke ofret kjønnsfordelingen en tanke.

– Kjønn er uinteressant

– Det er helt uinteressant, sier han.

– Hvorfor det?

– Om det er menn eller damer som ønsker å drive med politikk, er helt uinteressant. Frp vil ha folk som er engasjerte og dedikerte, hvilket kjønn de har spiller ingen rolle. Derfor er dette en helt naturlig fordeling, sier Helgheim.

– Ville ikke 50–50 vært en helt naturlig fordeling?

– Nei. Flere menn enn damer er interessert i politikk. Derfor er det kunstig å ha like mange av begge kjønn på listen, slik en del andre partier har som praksis, mener Helgheim.

Kvinneflertall i Venstre

Blant alle listekandidatene er det 44 prosent kvinner og 56 prosent menn. Av dem som er kumulert, er kvinneandelen 47 prosent. Høyest kvinneandel blant de etablerte partiene har Venstre med 52 prosent.

– Vi ønsker å ha mange kandidater av begge kjønn, og å ha begge kjønn representert på toppen av lista, sier leder av nominasjonskomiteen, Ulla Nordgarden.

Hun var ordførerkandidat i 2011, og har vært den eneste kvinnelige gruppelederen i bystyret denne perioden.

– Det var ikke noen kamp om topplassen i år, men bak Yousuf Gilani har vi tre damer. Når de har fått litt mer erfaring, kan det kanskje bli kamp om førsteplassen neste valg, sier Nordgarden.

Lundteigen er eneste høne i kurven

Marianne Lundteigen (Sp) står på toppen av en liste med mange menn.

Hun er fersk som politiker, men har lang erfaring som aksjonist. I 20 år har Lundteigen kjempet for stenging av togovergangen på Kleggen. Det var også hennes vei inn i Senterpartiet.

– Aksjonsgruppa arrangerte folkemøte på Sølfastøya. Det eneste partiet som møtte opp var Senterpartiet, forteller Lundteigen.

Hun får ofte spørsmål om hun er kona til en annen og mer kjent Lundteigen, som også er politiker i Sp. Men Marianne Lundteigen er verken kona til eller i slekt med stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen.

Selv om det er 16 år siden Sp var representert i bystyret i Drammen, har partiet mange kampsaker. Blant Lundteigens hjertesaker er jordvern.

– At administrasjonen i Drammen kommune kunne foreslå å bygge ned 480 mål dyrka mark i Skoger ... Det er jo ikke til å tro!

Marienlyst er en annen viktig sak for Sp. Partiet sier klart nei til bygging av leiligheter, og mener friidrettsbanen bør rustes opp. Ny Drammenshall skal bare bygges hvis kommunen kan finansiere den uten inntekter fra boligbygging.

– Vi må beholde de få grønne lungene vi har i Drammen. Senterpartiet er ikke mot utvikling, men vi trenger friområder hvor barn og unge kan utfolde seg.

Mer fra Dagsavisen