Lier

Avspist med 100.000 ekstra

DRAMMEN: Barnas stasjon søkte om støtte tilsvarende ti kroner per innbygger, fra Lier og Drammen. Lier var ikke vond å be. Det var verre med Drammen.

- Takk og lov at vi har flinke frivillige som hjelper oss. Det hadde ikke gått uten dem. For eksempel har vi ei som kommer fast hver onsdag - for å lage middag til alle brukerne, og hun kan dette med å lage middag til mange mennesker. Men det er jo ikke alltid frivillige har mulighet til å stille opp, og da sliter vi, sier An-Magritt Leirfall Saksvik.

Mange grunner

Selv er hun fagkonsulent i 60 prosent stilling. Den andre ansatte, Ann Marie Johansen - som har 100 prosent stilling som daglig leder, har for tida ferie. Det hadde hun ikke anledning til i sommer, for hos Barnas stasjon har de åpent året rundt. Til lokalet i Bergstien 30 på Bragernes kan alle foreldre, med barn i alderen null til åtte år, komme om de sliter med å få hverdagen til å fungere.

- Men jeg kan ikke si at vi har noen typiske brukere. Mange sliter med ensomhet og dårlig økonomi, men i andre tilfeller kan det dreie seg om alt fra familier der barnevernet og psykiatrien er inne i bildet, til rusproblematikk og forskjellige sykdommer, sier Leirfall Saksvik.

- Bare kom!

Enkelte brukere kan stikke innom flere ganger hver uke, mens andre kommer mer sporadisk. Leirfall Saksvik understreker at om man kan si det finnes noen fellestrekk, så er det at dette er mennesker som prøver alt de bare makter for at barna skal få en god barndom.

- De har sett at noe bærer galt av sted, og skjønner at de trenger hjelp. Og for å komme hit behøves ingen henvisning eller begrunnelse. Det er bare å komme.

Stor økning

I det halvannet året Barnas stasjon Lier og Drammen har eksistert har antallet brukere bare økt. Omkring 3/4 av familiene kommer fra Drammen og 1/4 fra Lier. Bare de siste månedene har seks nye familier kommet innom. Derfor søkte de i år både Lier og Drammen om støtte på 10 kroner per innbygger. Lier sa ja, men det gjorde ikke Drammen. Barnas stasjon ba om cirka 650.000, men i budsjettforslaget var de bare tilgodesett med 250.000. Under budsjettbehandlingen tirsdag la politikerne til 100.000 til.

Dårlig plan

- Dette er flaut. Barnas stasjon skal være et spleiselag mellom Lier og Drammen, og et stort flertall av brukerne er fra Drammen. Det er utrolig kjipt av kommunen å skulle spare 200.000 her, når Barnas stasjon sparer Drammen for langt større summer. Ja, da blir 200.000 for peanøtter å regne i forhold, mener bystyremedlem, familieterapeut og sosionom ved Senter for oppvekst, Catarina Chruchow (Ap).

Via jobben er hun ofte i kontakt med Barnas stasjon, og vet viktigheten av det forebyggende arbeidet de gjør.

- Om Barnas stasjon bare får avverget én plassering - av ett barn - via barnevernet, så er den summen allerede innspart. Og her avverger de mer enn som så, altså. Det er meg en gåte at de ikke ser hvor mye mer lønnsomt det er å tenke forebyggende. Det ville kunne spares mye mer om man ga Barnas stasjon midler til å ansette flere, konstaterer Chruchow.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Barnas stasjon

Nasjonalt, forebyggende tiltak i regi av Blå Kors.

Finnes nå i Fredrikstad, Hamar, Kristiansand, Trondheim, Tønsberg og Drammen. Både Hamar og Fredrikstad har fire hele stillinger.

Tilbyr et møtested for barn (0 til 8 år) - og foreldre med utfordringer i hverdagen.

Målet er å styrke barnas oppvekstvilkår, og å sette foreldrene bedre i stand til å være gode foreldre.

Her får foreldre og barn oppleve gode stunder sammen - ved å delta på samlinger og måltider - eller på ferier, turer og andre aktiviteter.

Barnas stasjon Lier og Drammen opplever stor pågang, og seks nye familier har tatt kontakt bare de siste par månedene.

Totalt 25 familier er nå brukere av tilbudet, som drives ved hjelp av 1,6 stillinger - samt hjelp fra frivillige.

Mer fra Dagsavisen