Nyheter

Fagforeningsleder ber kommunen ta en ekstra runde med de ansatte

Etter drøftelsesmøtet med administrasjonen forrige uke ber Fagforbundets leder i Drammen, Elisabeth Arntsen, kommunen tenke seg om en gang eller to til før de splitter opp fagmiljøet for kultur.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Etter at rådmann Elisabeth Enger opprettholdt mulighetsstudiens forslag om å splitte opp fagmiljøet for kultur og plassere dem ut i ulike knutepunkt, har det ikke vært kjempestemning hos bekymrende kulturarbeidere som mener det kan føre til et dårligere tjenestetilbud for kommunens innbyggere.

Tirsdag 19. november var kommunens administrasjon i møte med ulike tillitsvalgte i forbindelse med den foreslåtte lokaliseringstrategien, og der var det Fagforbundets Elisabeth Arntsen som representerte fagmiljøet for kultur i kraft av sin lederstilling i Fagforbundet Drammen.

– Jeg har for Fagforbundet kommet med generelle innspill til lokaliseringsforslaget på vegne av våre medlemmer, og det var mange andre som også kom med innspill på det møtet. Jeg fikk inntrykk av at kommunen tar våre innspill på alvor, og at de vil se nøye på dem og eventuelt snakke mer med kommunens ansatte før de lander prosessen, sier Arntsen til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Bekymret for konsekvensene ved å splitte opp kulturens fagmiljø

– Brikker i et spill om egen fremtid

På vegne av fagmiljøet for kultur tok hun nok en gang opp deres synspunkter og bekymringer, og mener selv også at det er vanskelig å forstå den prioriteringen og avgjørelsene som ligger til grunn for en oppsplitting.

– Siden det i enkelte tilfeller virker å være viktig å samle fagmiljøer for å oppnå best mulig resultat, er det vanskelig å forstå at det skal være hensiktsmessig å splitte andre. Vi har henstilt administrasjonen om å sette en fot ned i bakken og snakke med de ansatte igjen for å oppnå en bedre løsning. Det har de ikke klart gjennom dette forslaget, forteller Arntsen.

Fagforeningslederen er spesielt kritisk til hvilke kriterier som er lagt til grunn for valgene som har blitt tatt.

– Når du skal omorganisere en helt ny kommune, mener vi at det ikke kan sammenlignes med en vanlig omorganisering. Derfor er vi kritiske til at administrasjonen i dette tilfellet har valgt seg ut ett kriterie som ser ut til å trumfe alle andre kriterier som er lagt i bunn for dette lokaliseringsforslaget, sier Arntsen og fortsetter:

– Politikernes vedtak om at det skal være likt antall arbeidsplasser i hver av kommunene, og at det skal være lys i rådhusene i de tre kommunene kan ikke trumfe alle andre kriterier når du skal gjennom en slik omorganisering. Vi kan ikke være med på at våre medlemmer er brikker i et spill om sin egen fremtid, sier hun.

LES OGSÅ: – Ikke en by på Drammens størrelse verdig

Ber kommunen ta en ekstra runde med de ansatte

Arntsen sier at de også stilte spørsmål ved om mulighetsstudien kom for tidlig, og da altså bedt kommunen ta en ekstra runde med alle ansatte etter at de har blitt gjort mer kjent med spillereglene.

– Da alle ansatte fikk lov til å være med på arbeidsverksted angående lokaliseringen i den nye kommunen i starten på dette arbeidet, visste man ikke spillereglene og konsekvensene det kunne få. Dermed var det vanskelig å komme med konkrete forslag og innspill, og det som i utgangspunktet var en positiv prosess har blitt mer og mer negativ, opplyser Arntsen.

Hun synes argumentet om nærhet til brukerne er merkelig, når lokaliseringsrapporten etter hennes mening foreslår å flytte de aller fleste kulturarbeiderne vekk fra hovedbrukerne av kulturtilbudet.

– Her må man rett og slett snakke med dem som står for kulturtilbudet i dag, og høre hvordan det blir laget. Det er noe med det å lytte til dem som kjenner fagfeltet best, og her i området er de knallgode på å få mest mulig kultur ut av hver krone de får, og da må vi lytte til dem når de sier at det tilbudet kan bli pulverisert om vi fortsetter ned langs denne veien, forteller Arntsen.

LES OGSÅ: Derfor mener direktøren oppsplittelse er en god idé

Ikke skissert flere drøftingsmøter

Hun minner også om at kommunen har alt å tjene på positive arbeidstakere som jobber felles og sammen for å gi bedre tjenester til brukerne, og at kommunen burde tilrettelegge for det og ikke skape uro og misnøye.

– Er det noe som binder et samfunn sammen er det nettopp kulturtilbudet. Arbeidskulturen hos dem som skal sørge for det kulturtilbudet bindes ikke sammen av uenighet og misnøye. Det vi ikke vil er å miste gode medarbeidere langs Oslo-Kongsberg-aksen, fordi flere nøkkelpersoner hos oss blir så misfornøyde at de slutter, sier Arntsen.

Hun forteller at det så langt ikke har blitt skissert noen flere drøftelsesmøter med de tillitsvalgte, men er sikker på at kommunens direktører og ledere tar med seg innspillene de nå har fått inn i fase to.

– Alle skjønner at det er vanskelig å organisere en ny kommunen, og at det er et puslespill som skal legges, men jeg kan ikke skjønne hva de skal tjene på ikke å ta en ekstra runde med sine egne ansatte for å finne den beste løsningen. Nå skriver vi slutten av november, og da er det bare litt over én måned igjen, sier hun og fortsetter:

– Alle kommer ikke til å bli flyttet innen 1. januar uansett, og det kommer til å ta tid for alt er på plass. Da vil jeg tro kommunen bare ville blitt glad for at det kommer innspill fra de som blir berørt av dette og som ønsker å bidra til en best mulig løsning for dine egne ansatte, forteller Arntsen.

LES OGSÅ: Dette foreslår rådmannen å gjøre med fagmiljøet for kultur

Mer fra: Nyheter