Nyheter

– Ikke en by med Drammens størrelse verdig

Ansatte i kommunens kulturvirksomhet føler ikke at deres innspill er hørt.

Bilde 1 av 2
Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Som Dagsavisen Fremtiden skrev onsdag ble forslaget tatt imot med skuffelse fra tillitsvalgt for de kommunalt ansatte som jobber med kultur organisert gjennom Fagforbundet, Ingunn Fauske.

– Vårt førsteinntrykk er at vi ikke kan se at så mye er endret, og at rådmannen har valgt å overse de massive innspillene som har kommet fra fagmiljøet. Det ser ikke ut til at noe av det vi har sagt har blitt tatt hensyn til, sa hun onsdag, og ropte et varsku for det sammensatte landskapet i Grønland 60. Det har fram til nå rommet ansatte i kultursjefens stab, Interkultur og Tilrettelagt fritid – og ikke minst ligget i samme kvartal som beslektede miljøer. Både Kulturskolen, G60, Brageteateret, Buskerud Kunstsenter og Union Scene har sine lokaler i området.

– En kan ikke si at fagmiljøet er ivaretatt selv om virksomhetene er organisert sammen, når de ikke fysisk sitter på samme sted, sier Fauske.

LES OGSÅ: Dette mener direktøren om oppslittelsen av fagmiljøet

– Ikke Drammen verdig

Andre som jobber i avdelingen uttrykker frykt for utviklingen.

– I utgangspunktet var vi positive til sammenslåing og så også for oss at vi ville bli sittende mer spredt – men da kanskje på to-tre steder. Folk er oppgitt over dette. Det er ikke en by på Drammens størrelse verdig å smøre kultur tynt utover på denne måten, sier en ansatt til Dagsavisen Fremtiden.

Ved å plassere ut ansatte i mindre grupper på hvert sted, uten ett klart tyngdepunkt, uthules fagmiljøet, peker flere på, og viser til at kommunen ikke hadde fått vedtatt en helhetlig kulturplan, som i 2018, eller fått status som Norges Kulturkommune uten et sterkt miljø.

Tirsdag 19. november skal forslaget drøftes på et møte med ledelsen i kommunen og de hovedtillitsvalgte. Før det er dagens kultursjef Tone Ulltveit-Moe sparsom med å dele hva hun tenker om forslaget.

– Dette er en del av en lengre prosess som har vært. Det vi ser i dag er et drøftingsnotat som jeg forholder meg til som dét, og det er også gjort enkelte endringer fra det første høringsutkastet, sier Ulltveit-Moe, som også er påtroppende virksomhetsleder for arena, kultur, idrett og friluftsliv i Nye Drammen.

– Det har vært sterke motforestillinger på dette. Hvem er blitt rådspurt underveis?

– Alle ansatte har kunnet komme med innspill til høringsutkastet, og de tillitsvalgtes organisasjoner har engasjert seg sterkt i å si hva de mener.

LES OGSÅ: Rådmannen foreslår å splitte opp kulturfeltet

– Én av årsakene til pris

– Til tross for lav finansiering har Drammen kommune klart å skape synergier og markere seg med kultur de siste årene. Samlokaliseringen er noe av det flere som nå sitter i G60 peker på som suksessfaktor – er du enig?

– Jeg vil si at gode fagmiljøer på tvers av kulturfeltet har vært en suksessfaktor. Vi er stolte over at vi er blitt Norges kulturkommune.

– Har det skjedd fordi man har sittet sammen?

– Det er én av årsakene.

Før drøftingsmøtet tirsdag vil Ulltveit-Moe holde et personalmøte. Det skjer på torsdag. Hun understreker at det er de tillitsvalgte som er invitert til drøfting, og at hun som leder nå avventer beslutningen som blir tatt.

– Har du kommet med dine innspill til organiseringen?

– Som ansatt i Drammen kommune har også jeg spilt inn mine meninger, sier Ulltveit-Moe, men hun vil verken utdype hva hun har sagt eller om det har påvirket forslaget.

LES OGSÅ: Bekymret for konsekvensene ved å splitte opp kulturens fagmiljø

Mer fra: Nyheter