Nyheter

Dette mener direktøren om oppsplittelsen av fagmiljøet for kultur

Direktør Einar Jørstad sier at de har vektlagt fagmiljøets innspill før forslaget om å splitte det kom, men at de har valgt å organisere fagmiljøet på en ny måte for å komme nærmere innbyggerne.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

I forrige uke gikk fagmiljøet for kultur ut med sin bekymring om at en oppsplitting kan føre til dårligere tjenestetilbud, og at enkelte kan vurdere jobbene sine. Tirsdag ble rådmannens forslag til lokalisering lagt fram, og det opprettholder mulighetsstudiens forslag om å splitte opp fagmiljøet.

– Vi har basert oss på mulighetsstudien som har ligget der, og på bakgrunn av den gått gjennom og vurdert de innspillene vi har fått etter at studien var ute på høring i organisasjonen. Etter det har vi i rådmannens utvidede ledergruppe laget dette forslaget i henhold til den politiske plattformen og de føringene vi har for arbeidet med den nye kommunen, forteller Einar Jørstad til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Rådmannen foreslår å splitte opp fagmiljøet for kultur

– Følger føringer fra den politiske plattformen

Jørstad er direktør for kultur, by- og stedsutvikling i den nye kommunen, og sier at målsettingene om å utnytte lokalene kommunen eier i tillegg til å opprettholde antallet arbeidsplasser på samme nivå i de tre kommunene har vært viktig i utarbeidelsen av forslaget.

– Vi har vært opptatt av å følge opp de føringene vi har fått, som for kultursektoren innebærer å tilby et godt kulturtilbud i alle deler av kommunen og innrette tjenesten på en sånn måte at den skal være nært på innbyggerne og brukerne. Det gjør at vi har foreslått å lokalisere og innrette flere tjenester i de ulike kommunedelene og knutepunktene for å bygge opp et nytt fagmiljø på tvers av hele den nye kommunen, sier Jørstad.

Direktøren sier at de har lagt stor vekt på de ulike fagmiljøenes muligheter for samhandling med innbyggerne når de har lagt opp til en splitting av dagens fagmiljø.

– For oss har det vært viktig å organisere kulturtilbudet slik at det blir nært til innbyggerne, og fagmiljøet for kultur vil være et stort og sterkt fagmiljø uavhengig av om alle er lokalisert på samme sted. Vår tanke er at vi skal innrette tjenestetilbudet slik at vi får en god samhandling i hele den nye kommunen, sier han og fortsetter:

– Vi skal ta i bruk nye arbeidsmetoder og digitale verktøy og virkemidler som knytter fagområdet sammen som et stort fagmiljø. For oss er det viktig å bygge videre på, og utvikle det fagmiljøet vi allerede har, samtidig som flere av dem som blir en del av det store fagmiljøet også vil inngå i mer spesifikke og tverrfaglige fagmiljøer lokalisert tettere på innbyggerne, forteller Jørstad.

LES OGSÅ: Kulturpolitikere har forståelse for fagmiljøets bekymring

Verdsetter og vektlegger de ansattes kompetanse

Direktøren forteller at de har lest, og gått gjennom alle innspillene som har kommet, og at de i stor grad vektlegger kompetansen og synspunktene til de som har sendt inn innspillene. Selv om de likevel har valgt å gå i en annen retning.

– Vi har som sagt gått gjennom alle innspillene, og har lest og vurdert dem før vi la fram dette forslaget. Vi verdsetter den kompetansen vi har i organisasjonen, og vi har lyttet til medarbeiderne når det gjelder å få større kulturfaglige miljøer i knutepunktene enn det som lå i mulighetsstudien, men vi har også vektlagt å følge opp de føringene vi har fått fra politikerne. Det mener vi dette forslaget gjør i tråd med de ambisjonene og målsettingene vi har for kulturtilbudet i den nye kommunen, sier han.

– De ansatte har selv stilt spørsmål til hva de skal gjøre ute i de nye knutepunktene, og mener at deres ressurser og kompetanse vil komme bedre til sin rett gjennom dagens organisering?

– Den kulturkompetansen og de medarbeiderne vi i dag har i kultursektoren blir en veldig viktig del av knutepunktene. Vi ønsker at de skal understøtte lokal aktivitet og bidra til arrangementer ute i hele den nye kommunen, og medarbeiderne er en viktig del av det tjenestetilbudet vi ønsker å tilby. Det at vi ønsker at noen medarbeidere nå skal sitte ute i knutepunktene er for å sitte tettere på den lokale aktiviteten, for å være en del av videreutviklingen av tilbudet i samspill med innbyggerne, sier Jørstad.

LES OGSÅ: Bekymret for konsekvensene ved å splitte opp kulturens fagmiljø

– Ligger alltid en bekymring i endringsprosesser

Han er opptatt av å få med så mye av den kompetansen og kunnskapen de ansatte besitter inn i den nye organiseringen, og frykter ikke som enkelte i fagmiljøet en pulverisering av et miljø som har levert gode resultater.

– Det ligger alltid en bekymring i at store endringsprosesser kan være krevende for organisasjonen, og dette forslaget foreslår en stor endring som vil påvirke manges arbeidshverdag. Vi er imidlertid opptatt av å gjøre et godt arbeid med å bygge opp det nye fagmiljøet etter de målsettingene vi har lagt for den nye kommunen, forteller Jørstad.

Etter at mulighetsstudien har vært på en høring der alle ansatte kunne komme med sin mening gjennom høringen, er nå rådmannens forslag sendt ut for drøfting med de tillitsvalgte 19. november.

– I møtet neste tirsdag skal vi drøfte forslaget om lokalisering med de tillitsvalgte. Denne saken gjelder det mer overordnede, så vil det videre arbeidet gå mer i detalj knyttet til hvilke medarbeidere som skal sitte hvor, forklarer Jørstad.

LES OGSÅ: Drammen kåret til Norges kulturkommune 2019

Mer fra: Nyheter