Nyheter

– Et nei til å bygge på myra er et nei til skisenteret

Klimautvalget ga tommelen ned for skisenterets utbyggingsplaner på blant annet myr i Drammensmarka. Skisenterets daglige leder sier et nei fra kommunen betyr spikeren i kista for planene.

– Mange byer etablerer kunstige våtmarker, for å motvirke at vi vil få økt nedbør i fremtiden, som et resultat av klimaendringer. Da er det veldig bakvendt å fjerne myr, sier Ståle Sørensen (MDG).

Varaordføreren er leder i kommunens klimautvalg, som onsdag ga medhold i en klage på dispensasjonssøknaden til Drammen skisenter. De søker dispensasjon fra områdets eksisterende reguleringsplan, som trådte i kraft i år 2000.

Skisenteret vil fylle ut en myr i marka for å opprette en dam de kan bruke til å lage is til skibakken, som en del av et utbyggingsprosjekt der de blant annet skal utvide bakken med ny trasé.

Søknaden fikk tommel opp fra Teknisk hovedutvalg i sommer - men så kom klagene. Blant annet fra Fylkesmannen og fra Naturvernforbundet. Derfor skal saken opp på nytt - og i klimautvalget ble det full støtte til klagene.

Drammen MDG-leder Ståle Sørensen er ikke nådig i sin karakteristikk av Drammen Frp.

Ståle Sørensen støtter klagene og vil at skisenteret skal finne andre løsninger enn å bygge på myr. 

– Spiker i kista

Utvalget peker på at regjeringa har satt det som en nasjonal ambisjon å bevare myr og våtmark. Myr binder karbon, og når myrer fjernes eller bygges ned frigjøres all Co2-en i myra. Derfor er det et paradoks å bygge ned myr, mener Sørensen. Han mener det er lite fremtidsrettet.

– Om du ser på klimaendringene, og en forventet temperaturøkning på minst to grader, vil det kanskje ikke engang være realistisk med et skisenter i Drammen om et par tiår. Det er ikke noe skrekkscenario fra meg, men bygget på forskningsbaserte antagelser. Det bør Aronsløypa også kanskje tenke på, sier han.

Det har de gjort, forsikrer Graaberg. Det er akkurat derfor de ønsker å ta myrdammen i bruk - slik at de kan lage snø selv.

– Å si nei til planene er et nei til videreutvikling av Drammen skisenter, og også et nei til at det er et skisenter her om åtte-ti år. Om klimautviklinga fortsetter, så vil det ikke komme snø – og da må vi kunne lage snøen selv, sier daglig leder Erik Graaberg ved senteret.

Daglig leder ved Drammen skisenter, Erik Graaberg FOTO: KATRINE STRØM

Erik Graaberg mener utbyggingsplanene er helt nødvendig for at senteret skal overleve. Foto: Katrine Strøm

Høyre vil si ja

Graaberg mener hele konflikten er en storm i et vannglass, og sier han ikke hadde sett for seg at dispensasjonssøknaden skulle bli så betent. Sørensen og klimautvalget mener han bør få nei - og at saken heller burde vurderes i en ny reguleringsplan.

– Ingen er imot at skisenteret skal utvides, men det presenteres som at «enten er du for nedbygging av myra eller mot skisenteret». Det er mange løsninger man kan se på. Lager du en reguleringsplan vil du få utredet alle muligheter.

Det er lite aktuelt, mener Tor Tveter i Høyre. De vil stemme for dispensasjonen når saken skal behandles på nytt i Teknisk hovedutvalg til uka, sier han.

– Fordelene er mye større enn ulempene. NVE mener også det. Det er et lite inngrep sammenligna med hva vi får igjen. Jeg syns det er viktig, det handler også om folkehelse, sier Tveten.

Uenighet om viktighet

En av de sentrale uenighetene dreier seg om selve myra. En vurdering fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) konkluderte med at myra var liten og ikke i seg selv bevaringsverdig. Andre aktører, som Fylkesmannen, har derimot ment at å bygge ned myra er et for stort inngrep.

Graaberg mener det er en absurd påstand. Myra er 10x15 meter og ikke dyp nok til å lagre mye karbon, hevder han - og viser til en vurdering fra konsulentselskapet COWI som skisenteret har hentet inn.

– Bygges ned bit for bit

Han møter motbør fra stortingsrepresentant Arne Nævra (SV). Han var selv i Drammen for å ta myra i selvsyn 13. september.

– Her snakker vi om ei ordentlig torvmyr, og nei, den er ikke stor, men slike myrer er uansett veldig viktige med tanke på å bremse tørke og redusere flom. Plantene i slike myrer er som svamper som kan suge opp vann tilsvarende 40 ganger sin egen vekt, og det er svært viktig med tanke på at vi opplever stadig mer styrtregn, sier han.

Stortingspolitiker Arne Nævra.

Stortingsrepresentant Arne Nævra (SV) er opptatt av myr - også myra skisenteret vil bygge ut. Foto: Drammen SV

Nævra mener det meste kan begrunnes med at det er viktig - og at inngrepet er lite.

– Problemet er jo at alle utbyggere hevder at det ikke dreier seg om noen stor eller viktig myr – og slik bygges myrområdene ned – bit for bit. Totalt er allerede en tredel av norske myrer ødelagt, men en gang må dette stoppes. Den tiden er nå.

Mer fra Dagsavisen