Fremtiden

Brors (5) første skolebok var dekket av muggsopp: – Ekkelt

Anders Bergman ble sjokka da førsteklassingen kom hjem med en oppsvulmet og muggen skolebok. – En glipp, sier rektor ved skolen.

På onsdag begynte Bror Bergman i 1. klasse på Åskollen skole i Drammen.

Som så mange andre førsteklassinger var det stor forventning knyttet til første skoledag. Han hadde fått seg både splitter ny dinosaur-sekk og fullstappa pennal, og etter å ha møtt sin nye kontaktlærer, fikk han utdelt den første skoleboka si.

Men da pappa Anders så boka ligge på stuebordet etter skolen, ble han overraska. Boka hadde tydelige vannskader, og sidene var dekket av muggsopp.

– Nå er jeg i utgangspunktet ganske fan av gjenbruk, men når gutten min kommer hjem første skoledag med den boken her, tenker jeg vi får koste på oss et nytt eksemplar, sier Anders Bergman i videoen han la ut på Facebook torsdag kveld.

Anders og Bror (5) Bergman.

Viktig dag

I tillegg til muggsoppen, har sidene svulmet opp og revnet.

– Den er litt ekkel å ta i. Ungene gleder seg jo spesielt mye til første skoledag, og da er det ikke noe stas å bla i denne, sier Bergman, som forteller at opplevelsen står i stor kontrast til da eldstemann i flokken kom hjem med en splitter ny iPad første skoledag for noen år siden.

Dagen etter skal de be kontaktlærer om et nytt eksemplar.

– Det er ikke det at den ikke er mulig å bruke, men jeg tenker det er greit å si ifra.

Anders og Bror (5) Bergman.

Skal sjekkes

Ifølge rektor Nina Krogh ved Åskollen skole har de rutiner for å unngå at ødelagte bøker deles ut til nye elever.

– Her har det skjedd en glipp. Alle bøkene skal gjennomgås både når de leveres inn før sommeren og før de deles ut til neste klasse.

Hun forteller at de ikke teller hvor mange år bøker kan gjenbrukes, men at de bestiller nye dersom noen er ødelagte.

– Hvilke kvalitetskrav stilles til gjenbrukte bøker?

– Bøker som er vannskadet, revnet eller tegnet mye i er ikke bøker som skal gjenbrukes, sier hun, og legger til at hun håper at når foreldre opplever noe de ikke synes er greit, så tar de kontakt med skolen.

– Da får vi snakket sammen og gjort noe med det.

Hold deg oppdatert. Få daglige nyhetsbrev her.

Mer fra Dagsavisen