Annonse
TILTALT: En far i 40-årene står tiltalt for å ha voldtatt sin egen datter når straffesaken starter i Fredrikstad tingrett torsdag. Datteren, som først forklarte seg detaljert om den angivelige voldtekten, har i ettertid endret forklaring og trukket anmeldelsen.

Far tiltalt for voldtekt - datter har trukket anmeldelsen

Den ett år gamle voldtektssaken mot en mann som skal ha voldtatt sin egen datter for å straffe henne for et vestlig levesett, har tatt en overraskende vending før rettssaken. Datteren har trukket anmeldelsen og endret forklaring om blant annet DNA-funn.

Annonse
Fredrikstad24

Åtte dager er satt av til rettssaken mot Fredrikstad-mannen i 40-årene, som skal ha voldtatt sin egen datter i starten av 20-årene – som straff for at hun skal ha hatt et «vestlig» levesett han mislikte. Torsdag starter straffesaken i Fredrikstad tingrett.

17 vitner

For Dagsavisen Østfold er det nytt at datteren har trukket sin voldtektsanmeldelse helt tilbake i desember i fjor. I et nesten 100 sider langt notat fra det seneste avhøret av kvinnen, kommer det fram at hun ikke lenger hevder seg voldtatt av faren sin, opplyser tiltaltes forsvarer, advokat Helene Elness til Dagsavisen Østfold.

– Men politiet tror ikke på dette, så min klient har sittet varetektsfengslet hele denne tiden og må nå forsvare seg i retten torsdag. Han er fortsatt klar på sin uskyld og på at den angivelige voldtekten er noe datteren den gang iscenesatte, sier Elness.

Les også: Tiltalt for å ha voldtatt sin egen datter
Les også: Far skal ha straffet datter med voldtekt

Aktoratet vil føre 17 vitner i saken. Den anklagede, som er tiltalt for voldtekt og incest, risikerer opptil 15 års fengsel.

– Åtte dager er tiden jeg mener vi trenger, sier statsadvokat Nina Prebe.

– Hvilke forhold vil de 17 vitnene kunne belyse?

– Det kan jeg ikke kommentere før vi kommer til retten.

– Hvordan stiller aktoratet seg til at datteren har trukket anmeldelsen?

– Det kommenterer jeg heller ikke nå, svarer Prebe.

DNA-funn

Kvinnens bistandsadvokat, Elna Holbye har varslet at hun vil be om at hennes klient får forklare seg for lukkede dører når rettssaken starter.

– Derfor ønsker jeg heller ikke å kommentere saken nå, annet enn ved å bekrefte at hun på et tidspunkt har trukket sin anmeldelse, sier Holbye.

Kvinnen hevdet i avhør i fjor høst at hun 7. september i fjor ble voldtatt av faren som straff for at hun førte et levesett han mente var for «vestlig». Faren hevdet på sin side at voldtekten han er anklaget for ble iscenesatt av datteren, og avviste DNA-funn. Prøvene av både fornærmet og tiltalt i saken, ga funn av kvinnens DNA på siktedes intime kroppsdeler og undertøy.

– Datterens nyeste forklaring oppklarer blant annet hvordan dette kunne skje, forteller mannens forsvarer.

Postbud slo alarm

Det var to postbud som slo voldtektsalarm etter å ha blitt stoppet og bedt om hjelp av den unge kvinnen utenfor hennes hjem i Fredrikstad. Da skal hun nettopp ha blitt voldtatt av faren sin inne i huset de begge bodde i. Faren ble kort tid senere pågrepet av politiet og siktet for voldtekt.

Ifølge tiltalebeslutningen, skal faren ha forgrepet seg mot datterens intime kroppsdeler med fysisk makt, før han fysisk og psykisk tvang henne til fullbyrdet samleie. Hun skal ha bedt ham om ikke å utføre voldtekten, men ha vært redd for hva som kunne skje hvis hun gjorde fysisk motstand, ifølge tidligere forklaring til politiet.

– De skal ha kranglet i forkant av hendelsen. Faren skal ha vært sint fordi datteren ikke fulgte hans levesett, har hun forklart i avhør, opplyste politiadvokat Anette Sogn til Dagsavisen Østfold den gang.

Saken fikk angivelig store følger for fornærmede. Hun var en periode tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling, da det ble ansett å være stor fare for at kvinnen var i stand til å ta sitt eget liv.

Annonse