Fredrikstad

Der utsikten er på topp

Fra utsiktstårnet Fugleleiken i Råde kan du se helt til Gaustatoppen på en godværsdag.

Bilde 1 av 4

Østfolds skoger, fjell og kyst er en delvis uåpnet skattkiste, mener turgåer og forfatter Linken Raeng, som gjerne deler sine oppdagelser, slik hun også tidligere har gjort, med Dagsavisen Østfolds lesere.
Dette er det siste av tre turtips på fredager før jul. Raeng har for øvrig gitt ut to bøker med turomtaler; «Turperler i Østfold og Bohuslän» og «Turgleder i Østfold og Bohuslän».

Stien inn til tårnet er godt preparert og merket. Fra parkeringsplassen kan vi velge mellom rød- og blåmerket løype. Den røde litt oppe i veien er på 2,7 kilometer, den blå som begynner like ved bilen lover en kort tur på 1,3 kilometer og er et fint alternativ for familier med småbarn eller dem som ikke vil gå så langt.

På hvite stier

Tårnet her på Hemnestangen er nokså nytt, oppført i 2012, og ligger i et område der turløypene er mange og godt brukt. Nymerkingen og mulighetene for god utsikt kommer antakelig til å medføre enda flittigere bruk framover – det er i alle fall hva vi tenker når vi rusler innover i skogen på den blåmerkede stien der snøen glitrer i sollyset.

LES OGSÅ: Svensk helårsidyll langs kystveien (DA+)
LES OGSÅ: I historie og storslått natur på Fredriksten (DA+)

Skispor forsvinner innover mellom grantrærne sammen med merker etter mange føtter. Her er framkommelig med sportsvogn om sommeren, slik at også familiens yngste kan være med på tur. Men på snø er kanskje akebrett et bedre alternativ. Sommerstid er det mye grønt i skogbunnen, og veien er kantet av ulike typer gress og blåbærtuer. Nå ligger vinterens hvite teppe over alle vekstene, og snøen drysser ned fra trærne når vinden rusker i dem.

Etter en kort rusletur kommer vi inn i et område der noen spor etter tidligere tiders steinhoggervirksomhet er synlige under snøen. Fjellet er delt opp i et tydelig rutemønster.

Mot toppen

Like etter steinhoggersporene endrer vegetasjonen karakter, og furu og lyng tar over scenen. Større partier med snødekket fjell blir synlig mellom trærne, og det blir lyst og åpent med god utsikt utover skogene. Over oss durer et og annet fly; de ligner store, svarte fugler på himmelen. Så er vi nesten på toppen. Vi kommer ut av den siste lille «skogportalen» og ser rett mot det solide tårnet, som er fire etasjer høyt. Benker er satt ut og det er lagt til rette for grilling ved en bålplass.

På et tre like ved henger en postkasse. Her kan besøkende skrive seg inn i gjesteboka.

Herlig vidsyn

På vei opp i tårnet får vi allerede fra første etasje god utsikt over landskapet. Hit kan du gå også med høydeskrekk. Fire etasjer over bakken er rekkverket på toppen akkurat høyt nok til å fungere som støtte for kikkerten man selvfølgelig har med seg på en tur som dette. Tårnet beveger seg litt, nesten umerkelig, og her oppe er det fantastisk å lytte til stillheten, som faktisk er hørbar på en iskald vintermorgen som denne.

Fra toppen er det et herlig vidsyn ut over et vinterlig Østfold: Det vakre kulturlandskapet mot Råde kirke og kyststripa, mot flyplassen i Rygge, mot Skrimfjella og hvitkledde Gaustatoppen over Vansjø, nordover mot Våler, samt østover mot Haldenskogene og tårnet på Høiås. Og de langstrakte, vakre blånene innover i Sverige.

God tur!

TURFAKTA

* Distanse: 2,6 km. (4 km. hvis man går rød/blå løype).
* Veibeskrivelse: Kjør til Råde kirke. Kommer du fra Karlshus kjører du litt forbi kirken og svinger til venstre, ned Lundebygata. Det står skiltet til Fugleleiken i krysset ved riksveien. Følg grusveien og brua over E6. En snau kilometer inn fra riksveien får du en gruset oppstillingsplass for bilen på venstre side av veien, mens blåmerket løype går inn i skogen på høyre hånd.
* Finn kart på turkart.no og flere turtips på turperler.wordpress.com.

Mer fra Dagsavisen