Nyheter

Ung kvinne dømt for brann i institusjonsbygg på Hvaler

Et institusjonsbygg med sju leiligheter på Hvaler ble totalskadd som følge av påsatt brann våren 2019. Nå er en av beboerne dømt. Hun skal ikke i fengsel.

Kvinnen tidlig i 20-årene har en forhistorie med flere opphold i psykiatrien samt i to forskjellige fengsler andre steder i landet. Da hun i juni ble dømt i Fredrikstad tingrett til overføring til tvungent psykisk helsevern, var det etter en samlet dom for tre ulike tiltalebeslutninger, som tar for seg en svært omfattende rekke av trusler og vold mot fengselsbetjenter, sykehusansatte og annet helsepersonell samt ildspåsettelsen på Hvaler.

Tente på – satte seg på svaberg

Det var 22. april i fjor at kvinnen satte fyr på institusjonen, hvor hun var beboer og pasient. I dommen mot henne beskrives foranledningen til den farlige handlingen. Hun ble den dagen svært opprørt etter å ha mottatt en tekstmelding. Desto mer opprørt ble hun da hun ikke fikk reise inn til Fredrikstad for å konfrontere avsenderen med innholdet. Hun stakk av fra institusjonen en stund og kom senere tilbake frivillig, da hun traff på to av de ansatte.

Hun gikk deretter inn i leiligheten sin, hvor hun fant en fyrstikkeske på kjøkkenbenken. Hun forklarte for retten at hun tente på to fyrstikker inne i leiligheten sin, som hun kastet henholdsvis på sengen og sofaen. Ved siden av sofaen sto et tørkestativ med tørre klær på. Etter å ha kastet de to brennende fyrstikkene, observerte hun at de to ansatte var på oppholdsrommet i basen. Hun lukket deretter døra, da hun så at det brant, og gikk ned til sjøen og satte seg på et svaberg, ifølge dommen.

Raskt evakuert

Kvinnen har videre forklart at hun husker at hun tente på de to fyrstikkene, at det ble brann og at det kunne bli farlig for mange som bodde på institusjonen. Fem beboere og flere ansatte oppholdt seg i bygget da brannen ble startet.

De to ansatte kvinnen hadde møtt da hun returnerte, registrerte at kvinnen var tilbake til leiligheten og de gikk og hentet medisinene hennes. Da de skulle gå inn i leiligheten, gikk brannalarmen. De andre beboerne ble raskt evakuert og brannvesenet og politiet ble varslet.

Situasjonen var svært kritisk mens slokkearbeidet pågikk. Brannen spredte seg raskt rundt i bygningen. Det var vindstille denne dagen, men med vind kunne brannen fort ha spredt seg til bebyggelsen på den andre siden av veien.

Kvinnen som startet brannen ble pågrepet en time senere i nærheten av en campingplass. Hun ble først tatt med til legevakt og deretter innlagt på Sykehuset Østfold, Kalnes. Hun var, ifølge politibetjenten som pågrep henne, unnvikende, hadde hette over hodet og ville ikke snakke med politibetjentene da hun ble pågrepet.

Sterkt behandlingstrengende

Fengselspsykologen i et av fengslene kvinnen har sittet i, vurderte henne som psykotisk. Han opplevde hørselshallusinasjonene, som hun selv forklarte seg om i retten, som reelle. Psykologen opplevde at hun var sterkt preget av stor indre uro.

En psykologspesialist som har vært med på å utrede kvinnen, betegnet henne som sterkt behandlingstrengende og psykotisk, men opplyste samtidig at man ikke kom i mål med utredningen. Kvinnen ble også i den forbindelse henvist videre til Sykehuset Østfold til tvungent psykisk helsevern. Psykologspesialisten viste til i retten at helsetjenesten i to fengsler også vurderte kvinnen som sterkt behandlingstrengende – en oppfatning som Sykehuset Østfold ikke delte.

Erstatning

Kvinnen erkjente straffskyld for samtlige forhold hun var tiltalt for. Forsvareren hennes, advokat Gunhild Lærum og aktor, politiadvokat Ole Johan Aas Friestad, var samstemte om overføring til tvungent psykisk helsevern, som kvinnen også ble dømt til.

Kvinnen ble også dømt til å betale erstatning og oppreisning til forsikringsselskap og enkeltpersoner for til sammen i underkant av 1,7 millioner kroner. Institusjonsbygget hun satte fyr på hadde en estimert verdi på 13 millioner kroner.

Mer fra Dagsavisen