Sverige ber Norge om særordning for kriserammede Strömstad

Arbeidsløsheten i Strömstad har økt med 75 prosent etter at Norge i praksis stengte grensene. Sveriges utenrikshandelsminister ber norske myndigheter om hjelp.

Pandemien og stans i grensehandelen mellom Norge og Sverige har ført Strömstad i Nordre Bohuslän ut i en dyp krise. Med unntak av korte perioder har grensen vært stengt siden i vår.

På ett år har arbeidsløsheten i kommunen økt med 75 prosent, og ordfører Kent Hansson tror det bare begynnelsen.

– Det handler om 1.500 til 2.000 personer som nå har fått varsel om oppsigelser eller er oppsagt. Det er mer enn 20 prosent av den arbeidsføre befolkningen i kommunen, sier Hansson.

Mange bedrifter føler seg nå tvunget til å varsle oppsigelser, sier han.

Les også: 30 nye smittetilfeller i Fredrikstad

Ber Norge om særløsning

– Det økonomiske krisen har slått hardere mot Strömstad enn mot andre kommuner, sier utenrikshandelsminister Anna Hallbe.

Hun deltok onsdag i et digitalt møte med representanter for kommunen og næringslivet.

– Vi har forsøkt alle tenkbare tiltak. Det vi kan gjøre, er å fortsette å jobbe for at grensene skal åpnes igjen, sier Hallberg.

Hun sier svenske myndigheter håper at Norge kan åpne for en særløsing, slik man har i Tornedalen, der Finland har åpnet grensene for dem som bor i grensekommunene.

– Det er det jeg har forsøkt å jobbe og lobbe for. Men hittil har Norge valgt å se på grensestengningen som en effektiv måte å stanse smitten. Vi synes ikke den er det, sier Hallberg.

Les også: To nye FBK-spillere bekreftet koronasmittet (+)

Ekstra utsatt

Innføringen av ti dagers karantene rammer alle kommunene med grensehandel, men Strömstad er ekstra utsatt. Årsaken er at byen har en spesielt stor turistnæring. Mange virksomheter har pleid å legge sine møter og treff halvveis mellom Göteborg og Oslo. Nå går også denne næringen på sparebluss.

På møtet ble også de sosiale og følelsesmessige konsekvensene av grensestengningen diskutert.

– Det er viktig å løfte de spørsmålene i kontakten med de andre nordiske regjeringene. Det handler om menneskers samvær eller mangel på samvær. Jeg kjente hvor vanskelig situasjonen var. Det blir lettere for meg å viderebringe budskapet etter dette, sier Hallberg etter møtet.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og alle Dagsavisens utgaver, se våre abonnementstilbud her.