Sport

Nå starter FFK sesongoppkjøringen for alvor

De kommende ukene skal Fredrikstad teste seg mot fire klubber som til daglig holder til på et høyere nivå. – Vi vil jo dit selv, og da må kjenne på hvor lista ligger, fastslår Thomas Drage (27).

FFK går om to måneder løs på sin tredje strake sesong på nivå tre, etter at 2019 endte med en skuffende 3. plass bak både Stjørdals-Blink og Kvik Halden. I år er nok en gang målet å være med i toppen, og skaffe seg en billett tilbake til 1. divisjon.

– Det vil ikke forandre seg, så målsetningen i Fredrikstad er at vi skal komme oss opp på øverste nivå. Vi må sørge for at vi har utvikling og går i riktig hele tida, så kommer eliteseriespill når det kommer, sier hovedtrener Bjørn Johansen etter å ha ledet fredagens treningsøkt på Fredrikstad stadion.

Les også: Atle og Selbak tar imot Idd

Skyver vekk «må»-prinsippet

Han hevder å ikke la seg affisere av de store forventningene som stilles til mannskapet hans, og presset som følger med.

– Det kan ikke være noe mer enn i fjor, for da var det jo i taket. Vi vet at forventningene ligger der, og det handler mer om hvordan vi jobber internt, kommuniserer og forbereder oss hele veien – at vi ikke blir dratt for mye av gårde av «må»-prinsippet. Det kan ofte være begrensende i mange sammenhenger, så vi gleder oss bare til å spille fotball og bli bedre hver eneste dag. Da kommer også resultatene, sier Johansen.

Allerede lørdag skal rødbuksene få bryne seg på kvalifisert motstand, når 1. divisjonslaget KFUM Oslo står på motsatt banehalvdel på Ekeberg. Etter fire uker med kun trening på nyåret, mener FFK-treneren det blir «helt nydelig» å spille kamper igjen.

– Vi har hatt en fin start med mye energi, og så blir det godt å komme ordentlig i gang med å sette rammer og struktur, og se på de elementene vi ønsker å forbedre oss på sammenliknet med det vi har gjort tidligere. Da tenker jeg først og fremst på at vi skal utfordre oss selv på å bli mer direkte, og enda dyktigere i press – både høyt og lavt.

– Dette blir en bra test mot et godt fotballag som er glade i å trille ball. Det gjør at vi får testet presspillet vårt maksimalt, sier Johansen.

Les også: Lønnsom VM-fest for FSK (Demokraten+)

FFK-trener Bjørn Johansen vet hva som forventes av laget hans før de går løs på sin tredje strake sesong i 2. divisjon.

FFK-trener Bjørn Johansen vet hva som forventes av laget hans før de går løs på sin tredje strake sesong i 2. divisjon.

Tempo i ryggraden

Etter KFUM følger ny bortekamp mot det nyopprykkede eliteserielaget Sandefjord, hjemmekamp mot Mjøndalen – som også holder til på norsk fotballs øverste nivå – før FFK tar imot svenske Ljungskile, som spiller i Superettan, på Fredrikstad stadion.

– Jeg syns det er helt avgjørende at vi utfordrer oss på motstandere som i utgangspunktet holder et høyere nivå enn oss. Det gjør at vi må stresse tempoet og gjøre alt litt kjappere i alle faser. Gjennom sånne kamper får man litt i ryggraden det tempoet vi ønsker.

– Det får vi testet oss på nå i starten, og så drar vi det inn mot lag som er nærmere de vi møter i sesong. Jeg er veldig fornøyd med treningskampene som er planlagt, fortsetter Johansen.

Les også: Overrasket Grace med sjenerøs sjekk (Demokraten+)

Heltent Drage

Også midtbanespiller Thomas Drage ser fram til å snøre på seg fotballskoene i kampsammenheng igjen, og lar seg ikke skremme av at de fire første motstanderne holder til høyere opp i seriesystemet.

– Vi vil jo dit selv, selvfølgelig, og da må vi kjenne på hvor lista ligger. Hvis vi kjenner at vi har det inne, kan vi bare prøve å holde det oppe, selv når vi møter lag som er på et lavere nivå. Derfor er det viktig å få testet seg, så vi har noe å strekke oss etter, fastslår 27-åringen.

– Vi har gledet oss til denne første kampen, og selv om det er en treningskamp, så er det godt å komme i gang. Vi håper å gjøre en veldig god kamp, og er i alle fall veldig motiverte, legger han til.

Flere ut enn inn

Siden fjorårssesongen har både Atli Barkarson, Eirik Mæland, Joona Veteli, Sakari Mattila, Oscar Lopez Borgersen og Tim Nilsen forsvunnet ut portene på Fredrikstad stadion. Inn har FFK kun hentet svenske Jakob Lindström fra Örgryte, samt at Eirik Vestby og Alexander Zoulakis er flyttet opp til a-stallen.

Hovedtrener Bjørn Johansen har likevel ikke noe umiddelbart hastverk med å gjøre endringer i spillertroppen. Per nå er det venstreback-posisjonen som er det største spørsmålstegnet.

– Vi har ikke noe konkret vi ser på akkurat nå, men vi har noen utfordringer med tanke på at Ludvig Begby fortsatt er skadet. Han håper vi er kjapt tilbake, men kommer vi ut i mars, og bildet er likt, så må vi begynne å se på alternativer.

– Vi har også Love (Reuterswärd, journ.anm.) som har operert, og er på vei tilbake. Hvis vi ser at det er gutter som er skadet når seriestarten nærmer seg, og ikke blir klare, så kan det åpne for noe. Vi jobber kontinuerlig, og vet hvor vi skal gå på både kort og lang sikt, sier Johansen.

Han kan uansett garantere at hele bredden i spillerstallen skal bli brukt i løpet av de ni oppkjøringskampene som venter før seriestart 14. april.

– Nå er vi i tillegg litt sårbare med tanke på at vi har noen gutter ute med skade, så det blir mye spilletid på alle nå i starten, avslutter FFK-treneren.

Fredag gjennomførte FFK siste treningsøkt før sesongoppkjøringen drar til for fullt med bortekamp mot KFUM Oslo.

Fredag gjennomførte FFK siste treningsøkt før sesongoppkjøringen drar til for fullt med bortekamp mot KFUM Oslo.

---

FFKs sesongoppkjøring

  • * Lørdag 1. februar, KFUM Oslo (b)
  • * Søndag 9. februar, Sandefjord (b)
  • * Lørdag 22. februar, Mjøndalen (h)
  • * Fredag 28. februar, Ljungskile (h)
  • * Lørdag 7. mars, Moss (b)
  • * Lørdag 14. mars, Asker (h)
  • * Fredag 20. mars, Kvik Halden (b)
  • * Lørdag 28. mars, Fram Larvik (h)
  • Lørdag 4. april, Eidsvold Turn (h)
  • * Seriestart tirsdag 14. april hjemme mot Vålerenga 2

---

Mer fra Dagsavisen